IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Novo Nordisk ще формира половината от икономическия растеж на Дания през 2024 г.

Очаква се датският брутен вътрешен продукт да нарасне с 1,8% тази година

16:32 | 03.09.24 г.
Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg
Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Novo Nordisk вероятно ще формира около половината от икономическия растеж на Дания през тази година, което ще помогне на страната да изпревари скандинавските си съседи. Това твърдят анализаторите на най-голямата банка в страната - Danske Bank, цитирани от Bloomberg.

Те прогнозират, че датският брутен вътрешен продукт ще нарасне с 1,8% през 2024 г. Това е под предишната прогноза за ръст от 2,1% и се дължи отчасти на факта, че данните за 2023 г. бяха ревизирани нагоре.

Процъфтяващата фармацевтична индустрия на страната, известна най-вече с лекарствата срещу затлъстяване на Novo и ваксината срещу маймунска шарка на Bavarian Nordic, е отговорна за голяма част от ръста на производството през последните години, което предизвиква опасения, че така ще бъдат прикрити слабости в други области на икономиката на страната.

Макар че Novo ще остане основният двигател на икономиката, анализаторите на Danske посочват, че растежът може да бъде подкрепен по-широко, отколкото се предполагаше досега. Според тях „има признаци, че по-широката датска икономика се представя доста прилично“ и че други сектори „също са постигнали напредък и изглежда това ще продължи“.

„Една от причините може да бъде, че датските потребители не са били засегнати толкова силно, колкото много други през периода на високата инфлация в Европа“, се казва в доклада на банката, като се добавя, че растежът на реалните заплати и добре функциониращите жилищен и трудов пазар осигуряват „стабилна основа за нарастващо потребление“.

Danske също така леко понижи очакванията си за растежа на шведската икономика през 2024 г., като за тази година предвижда ръст на брутния вътрешен продукт с 1,2%.

Банката намали прогнозата си за тазгодишния растеж и на Норвегия, ако не се включват секторите на офшорните нефтени находища и корабоплаването, като същевременно очаква подем през следващата година поради по-високата покупателна способност на домакинствата. Експертите посочват, че норвежката крона остава сравнително слаба, повлияна от по-голямото нежелание за поемане на икономически риск в световен мащаб поради опасенията от рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още