IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Швейцария се забавя преди следващото намаление на лихвите

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,5% през второто тримесечие

12:30 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Инфлацията в Швейцария се е забавила повече от очакваното през август, подкрепяйки намеренията за ново понижение на лихвения процент в страната, предаде Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 1,1% спрямо предходната година, съобщи статистическата служба на Швейцария във вторник. За сравнение, очакванията на икономистите в анкета на Bloomberg бяха за ръст от 1,2%. През юли пък отчетената инфлация в страната възлизаше на 1,3%.

Според публикуваните днес данни разходите за транспорт, мазут и международни пакетни почивки са намалели, компенсирайки по-високите наеми и цени на дрехите и обувките. Основният инфлационен показател, който изключва волатилните цени на пресните и сезонните продукти, както и на енергоносителите, се е задържал на ниво от 1,1%.

Инфлацията в Швейцария се забавя до 1,1%. Изображение: Bloomberg Инфлацията в Швейцария се забавя до 1,1%. Изображение: Bloomberg

Представителите на Швейцарската централна банка започнаха облекчаване на паричната политика по-рано от международните си колеги и понижиха лихвените проценти и при двете си заседания тази година. Вероятно финансовата институция ще предприеме трето намаление на разходите по заемите, когато централните банкери се срещнат в края на този месец.

Тази перспектива се подкрепя от бавната инфлация и силната швейцарска валута. Представители на Швейцарската централна банка прогнозират, че растежът на потребителските цени ще бъде средно 1,5% през третото тримесечие - главно благодарение на вътрешните услуги. След това се очаква той да се забави и да достигне 1% през 2026 г.

Страната има едно от най-ниските нива на инфлация в Европа. Данните от съседната еврозона показаха, че растежът на цените там се е забавил до тригодишно дъно от 2,2% през август.

Отделни данни от днес показаха, че брутният вътрешен продукт на Швейцария, коригиран с големите спортни събития от последните седмици, е нараснал с 0,5% през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още