IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената активност в еврозоната продължава да се свива и през август

Секторът е в застой, като условията за бизнес се влошават със същия солиден темп вече три поредни месеца, коментира анализатор

12:35 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Производствената активност в еврозоната е продължила да се свива и през август. Възстановяването на региона може да е далеч, като публикувани в понеделник данни сочат, че търсенето е намаляло с най-резкия си темп през тази година, предаде Ройтерс.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на еврозоната, изготвен от S&P Global, възлиза на 45,8 пункта за миналия месец. Това е малко повече от предварителната оценка за 45,6 пункта, но е твърдо под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

„Нещата вървят надолу, и то бързо. Производственият сектор е в застой, като условията за бизнес се влошават със същия солиден темп вече три поредни месеца. Това увеличава рецесията до изтощителните 26 месеца“, заяви Сайръс де ла Рубия от Хамбургската търговска банка.

„Новите поръчки, както вътрешните, така и международните, се забавят още повече, което разбива всякакви краткосрочни надежди за възстановяване“, посочи още той.

Индексът, обхващащ новите поръчки, е спаднал до 43,3 пункта от 44,1 пункта, което е най-ниското му ниво от декември насам. Търсенето от чужбина също е спаднало с най-бързия темп през тази година. Този спад се дължи на факта, че производителите повишиха цените си за първи път от 16 месеца насам.

„Всичко това може да означава неприятности за Европейската централна банка, която се бори с упоритата инфлация в сектора на услугите, докато разчита на спадащите цени в производството, за да поддържа дезинфлацията“, каза Сайръс де ла Рубия.

Въпреки това общата инфлация във валутния блок се забави до тригодишно дъно от 2,2% през август, показаха предварителни данни в петък. Това засили аргументите за по-нататъшно облекчаване на паричната политика на ЕЦБ.

Според мнозинството от над 80% от икономистите в анкета на Ройтерс финансовата институция ще намали депозитната си лихва още два пъти през тази година - през септември и декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още