IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият растеж на Турция се забавя заради по-високите лихви

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,1% през второто тримесечие на годината

12:23 | 02.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През периода от април до юни икономическият растеж на Турция се е забавил както на тримесечна, така и на годишна база, подчертавайки негативното въздействие на по-високите разходи по заемите, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт, коригиран спрямо сезонните и календарните ефекти, е нараснал с 0,1% през второто тримесечие на годината. Това е спад спрямо ръста от 1,4% през предходния тримесечен период. Растежът на икономиката на годишна база се е забавил до 2,5% от отчетените 5,3% за същия период на миналата година, съобщи в понеделник държавната статистическа агенция на южната ни съседка.

Анализаторите очакваха свиване с 0,5% на тримесечна база и ръст от 3,2% на годишна база в отделни проучвания на Bloomberg.

Растежът през първото тримесечие на годината беше стимулиран от вътрешното търсене, като повишаването на минималната работна заплата и очакванията за по-високи цени подхранваха потреблението. Турската централна банка повиши основния си лихвен процент до 50% от миналата година насам, за да овладее разходите на домакинствата и да забави инфлацията, която в момента възлиза на над 60%.

Рестриктивната парична политика удря някои производствени предприятия, особено в текстилната промишленост. Водещи бизнесмени, представляващи производители на облекло, наскоро се оплакаха от слабото търсене от чужбина, високата инфлация и липсата на финансиране.

Министърът на финансите и финансите Мехмет Шимшек, който контролираше рязкото повишаване на разходите по заемите след назначаването си миналата година, се опитва да ограничи цените, без да тласне икономиката към дълбоко свиване.

Забавянето на икономическата активност вероятно ще бъде по-силно изразено през втората половина на годината, посочиха икономисти от Goldman Sachs в доклад преди публикуването на данните в понеделник.

Президентът Реджеп Ердоган обикновено предпочита растежа пред ценовата стабилност, стимулирайки икономиката чрез свръхевтини кредити. Този период приключи след преизбирането му през 2023 г., когато той позволи на Шимшек да възприеме по-конвенционална комбинация от политики. Все пак инвеститорите остават предпазливи по отношение на това доколко Ердоган е склонен да направи компромис с растежа, за да запази ценовата стабилност.

Властите очакват инфлацията в страната да се забави до около 40% до края на тази година. Данните за инфлацията през август ще бъдат публикувани във вторник, като вероятно ще покажат забавяне с около 10 процентни пункта на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още