IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената активност в Япония се свива с по-слаб от очакваното темп

Новите поръчки са намалели поради слабото търсене както на вътрешния, така и на чуждестранния пазар

11:47 | 02.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността във фабриките в Япония се е свила с по-бавен от очакваното темп през август благодарение на възстановяването на производството и по-лекия спад при новите поръчки. Това дава известна надежда за икономиката на страната, предава Ройтерс.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на японската банка Jibun Bank за производствения сектор е нараснал до 49,8 пункта през август спрямо 49,1 пункта през юли. Той обаче е останал под прага от 50 пункта, който разделя растежа от свиването, за втори пореден месец.

Новите поръчки са намалели поради слабото търсене както на вътрешния, така и на чуждестранния пазар, но темпът на спад се е забавил спрямо юли. Някои фирми в Страната на изгряващото слънце споменават и за прекомерни запаси и слаби инвестиции от страна на клиентите.

Крехкото търсене от ключови експортни пазари като Китай и Южна Корея натежава върху износа, който се е свил до най-ниското си ниво от пет месеца насам.

Данните за PMI индекса показват още, че производствените цени са нараснали до най-високото си равнище от април 2023 г. насам, тъй като по-слабата йена и по-високите цени на суровините стимулират инфлацията - въпрос, който се следи отблизо от централните банкери.

Въпреки това компаниите остават уверени в бизнес перспективите си, като производителите очакват ръст на продажбите и търсенето в сектори като автомобилния и полупроводниковия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още