IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената активност в Китай се е върнала към скромен растеж през август

Производственият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/S&P Global е достигнал до 50,4 пункта

11:06 | 02.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производствената активност на по-малките производители в Китай е нараснала леко през миналия месец, като поръчките за износ са компенсирали отслабването на вътрешното потребление. Това сочи ново частно проучване, цитирано от CNBC.

Според публикувани в понеделник данни производственият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/S&P Global е достигнал до 50,4 пункта през август, надминавайки прогнозата за 50 пункта в анкета на Ройтерс сред икономисти. Резултатът сочи възстановяване след свиването до 49,8 пункта през юли.

Показателят, който се фокусира върху по-малките и експортно ориентирани компании, контрастира на по-широките официални данни за PMI, публикувани в събота. Според тях производствената активност в страната е продължила да се понижава до шестмесечно дъно от 49,1 пункта.

„Разминаването е свързано с увеличените поръчки за износ, тъй като глобалното търсене е относително устойчиво в сравнение с вътрешното търсене в Китай“, обясняват експерти от Natixis.

Китайската икономика се опитва да възстанови темпа си на растеж в условията на отслабващо потребление, проблеми на пазара на недвижими имоти и нарастващи геополитически рискове. За Пекин ще бъде предизвикателство да постигне целта си за ръст на брутния вътрешен продукт от 5%, смятат анализаторите.

През юни частният производствен индекс в Поднебесната империя достигна най-високото си равнище от 51,80 пункта, след което през юли се понижи под прага от 50 пункта. Резултат над 50 пункта означава нарастване на производствената активност, а стойност под тази граница - свиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още