IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германските банки започват да усещат проблемите в икономиката

Провизиите за риск на най-големите кредитори в страната са се увеличили с почти 50% през първото полугодие

19:14 | 30.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германските банки започват да усещат проблемите от стагниращата икономика, пише Bloomberg.

Провизиите за риск на най-големите кредитори в страната са се увеличили с почти 50% през първото полугодие, като много банки твърдят, че това до голяма степен се дължи на заемите за изпитващи затруднения компании и потребители. Редица банки очакват нещата да се влошат преди да се оправят.

„Геополитическата несигурност ще продължи да се отразява на икономиката като цяло през оставащите месеци на годината“, съобщи DZ Bank AG при представянето на резултатите си в четвъртък. Кредиторът, който е втората по големина банка в Германия от гледна точка на активи, повиши провизиите си за риск четирикратно спрямо година по-рано. Повечето други банки също са заделили повече средства.

Германските банки са изправени пред нарастващи рискове от спиране на плащанията. Графика: Bloomberg LP Германските банки са изправени пред нарастващи рискове от спиране на плащанията. Графика: Bloomberg LP

Германската икономика изпитва затруднения след началото на руското нашествие в Украйна, което сложи рязък край на ерата на ниските цени на енергията. Растящите лихви по заемите се прибавиха към бремето, като оставиха страната в продължителна стагнация, а напоследък надеждите за бързо възстановяване избледняват.

Германия „изпада в криза“, предупреди по-рано тази седмица Клеменс Фуест, президент на института Ifo.

Корпоративните фалити в Германия са нараснали с почти 30% през шестте месеца до юни спрямо година по-рано, като са достигнали най-високото си ниво от десетилетие, сочат данни на компанията Creditreform.

Все повече германски компании изпадат в несъстоятелност. Графика: Bloomberg LP Все повече германски компании изпадат в несъстоятелност. Графика: Bloomberg LP

Сред компаниите, изправени пред финансови затруднения, са химическите производители OQ Chemicals и Heubach, компанията за търговия със суровини BayWa AG и производителят на батерии Varta.

Сред кредиторите на тези компании са BayernLB, Commerzbank, Deutsche Bank, LBBW и NordLB, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Възможно е корпоративните фалити да нараснат „през идните месеци“ предвид проблемите, включително по-високите лихви по заемите, съобщи Commerzbank в доклада си за второто тримесечие, публикуван по-рано този месец. Кредиторът увеличи провизиите за заемите си в сегмента си на корпоративните клиенти с 52% през първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още