IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вилроа от ЕЦБ: Забавянето на инфлацията през август подкрепя понижаването на лихвите

Управителят на Френската централна банка призова за активна и прагматична последователност, ръководена от данните

21:20 | 30.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилроа дьо Гало подкрепи намаляването на лихвите през следващия месец, след като данните показаха значително забавяне на инфлацията през август.

Според управителя на централната банка на Франция ЕЦБ трябва да предвиди бъдещ напредък в ограничаването на повишенията на цените. Той очаква инфлацията във Франция да постигне  устойчивост на ниво от 2% до първата половина на 2025 г. и през втората половина на същата година за еврозоната.

„Трябва да предприемем действия на нашата среща на 12 септември“, изтъква Вилроа. „Би било честно и разумно да вземем решение за ново намаление на лихвите“, добавя той.

Коментарите му представляват едни от най-ясните ангажименти за разхлабване на паричната политика от страна на представител на ЕЦБ. Други представители на регулатора вече сигнализираха, че подобен ход е по-вероятен, след като подчертаха, че цените са се повишили през август с 2,2% спрямо предходната година, охлаждане спрямо ръста от 2,6% за юли.

Други представители на ЕЦБ, които имат глас при определянето на паричната политика, заеха по-предпазлива позиция, като членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел, която заяви, че централната банка не трябва да действа прибързано при понижаването на лихвите, тъй като текущата ускорена инфлация при услугите може да препъне опитите на регулатора да постигне устойчив ценови натиск от 2%.

Вилроа посочи от своя страна, че инфлацията при услугите наистина е „твърде силна“, но на фона на значителния напредък в борбата с цялостния ценови натиск, ЕЦБ също трябва да внимава за риска от липсата на достатъчен икономически растеж.

„Призовавам за активна и прагматична последователност, което означава да се ръководим както от данните – наблюдаваната инфлация – но също и от очакванията и прогнозите“, подчерта той. „Пазарът очаква лихви в еврозоната през следващата година между 2% и 2,5%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още