IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските разходи в САЩ растат, а инфлацията остава стабилна през юли

Това намалява вероятността Фед да понижи лихвите с половин процентен пункт следващия месец

17:06 | 30.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските разходи в САЩ са се увеличили стабилно през юли, което предполага, че икономика остава на стабилни основи в началото на третото тримесечие. Това обаче може да спре Федералният резерв да намали лихвите с половин процентен пункт следващия месец, съобщава Ройтерс.

Потребителските разходи, които формират над две трети от икономическата активност в САЩ, са нараснали с 0,5% миналия месец, след като се повишиха с некоригираните 0,3% през юни, съобщи Министерство на търговията в петък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха същия темп на растеж.

Това предполага, че потребителските разходи са запазили по-голямата част от инерцията си от второто тримесечие, което помогна брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с годишен темп от 3,0%. Икономиката се разрасна с 1,4% през периода януари-март.

Има опасения за състоянието на икономика след скок на нивото на безработица до близо 3-годишен връх от 4,3% през юли. Четвъртото поредно месечно увеличение на нивото на безработица накара финансовите пазари и някои икономисти да предположат увеличаване на основните лихви с 50 базисни пункта през септември.

Забавянето на трудовия пазар, основно в резултат на забавяне на наемането на нови лица, а не на съкращения, привлече вниманието на централните банкери. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви миналата седмица, че „е дошъл моментът политиката да бъде коригирана“.

Повечето икономисти вярват, че Фед ще устои на намаление с половин процентен пункт, тъй като икономиката продължава да се развива добре, а инфлацията е над целта от 2%, макар че ценовият натиск осталбва.

Ценовите индекс на разходите за лично потребление (PCE) се е повишил с 0,2% миналия месец след некоригираните 0,1% през юни, показа още докладът. Икономистите прогнозите ръстът да е от 0,2%. През 12-те месеца до края на юли индексът бележи повишение от 2,5%, съвпадайки с ръста от юни.

Без волатилните цени на храните и енергоизточниците, PCE индексът се е увеличил с 0,2% през юли, запазвайки темпа си от юни. През 12-те месеца до края на юли основната инфлация се е забързала с 2,6%, отново без промяна спрямо предишния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още