IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шнабел от ЕЦБ: Трябва да внимаваме с темпа на облекчаване на паричната политика

Управителят на централната банка на Естония Мадис Мюлер посочи, че расте вероятността ЕЦБ да понижи лихвите през септември

15:32 | 30.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да намалява лихвените проценти твърде бързо, тъй като рисковете около постигането на инфлационната цел за ниво от 2% остават, предупреди Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на регулатора, цитирана от Bloomberg.

Въпреки че данните като цяло потвърдиха основната перспектива на ЕЦБ, укрепвайки увереността, че целта за цените може да бъде достигната до края на 2025 г., инфлацията при услугите остава висока и все още може да окаже влияние, изтъква Шнабел.

„Като се има предвид, че пътят обратно към ценова стабилност зависи от набор от важни предположения, политиката трябва да се коригира постепенно и предпазливо“, подчерта тя по време на реч в Талин, Естония. „Темпът на облекчаване на политиката не може да бъде механичен. Трябва да почива на данни и анализ“, категорична е Шнабел.

Инвеститорите очакват още две или три намаления на лихвените проценти тази година. Но макар някои представители на ЕЦБ да изглеждат готови да намалят лихвите за втори път на 12 септември, забележките на Шнабел съвпадат с предупрежденията на някои влиятелни членове на Изпълнителния съвет през последните дни, че битката срещу инфлацията не е приключила.

Германският министър Йоахим Нагел заяви ден по-рано, че централните банкери не трябва да бързат с разхлабването на паричната политика, тъй като целите им, макар и да се забелязват на хоризонта, все още не са постигнати. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн междувременно подчерта, че охлаждането на инфлацията до ниво от 2% „все още не е сигурно“.

Аргумент за намаление на лихвите през септември беше даден и от данните, показващи забавяне на ръста на заплатите и инфлацията в еврозоната.

Шнабел обаче предупреди, че настоящото ниво на общата инфлация „подценява предизвикателствата, пред които все още е изправена паричната политика“.

„По-конкретно, вътрешната инфлация остава висока, на ниво от 4,4%, до голяма степен отразявайки устойчивия ценови натиск в сектора на услугите, където дезинфлацията на практика е в застой от миналия ноември“, подчерта тя.

Междувременно управителят на централната банка на Естония Мадис Мюлер посочи, че расте вероятността ЕЦБ отново да намали разходите по заемите на своето заседание през септември, като добави, че не е ясно какво ще се случи след това.

„Можем да бъдем все по-уверени, че през септември е възможно да намалим основните лихвени проценти“, посочи членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ пред Bloomberg, позовавайки се на данните, които като цяло отговарят на прогнозите на регулатора.

Със забавянето на растежа на цените и охлаждането на икономическия импулс представителите на ЕЦБ сигнализираха за ново намаление на лихвите на 12 септември. През август цените в еврозоната са се повишили с 2,2% спрямо предходната година, което представлява забавяне спрямо отчетените 2,6% миналия месец.

„Ако действителното развитие (при данните) остане в съответствие с прогнозите и видим известно по-нататъшно забавяне на инфлацията, също що се отнася до основния показател и инфлацията при услугите, тогава аз също вярвам, че е възможно да се облекчи допълнително (политиката) след септември“, посочва Мюлер. „До каква степен обаче, смятам, че е твърде рано да се каже“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още