IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Несигурност завладява бизнеса в България в края на лятото

Предприемачите са с лоши очаквания за бизнес развитието във всички сфери с изключение на промишлеността

12:12 | 29.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Към края на лятото предприемачите в България влошават оптимистичните си очаквания за подобрение в бизнес средата. Несигурността, която обзе бизнеса в началото на летния сезон, се разраства през август, като бизнес климатът регистрира понижение в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите. Ръст на показателя се наблюдава единствено в промишлеността.

Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) след направени анкети с мениджъри на фирми.

Ситуацията е в рязък контраст с нагласите от пролетта, когато в почти всички сфери на икономиката мениджърите бяха оптимистично настроени.

Към август основните притеснения продължават да са свързани с нестабилната политическата ситуация и разклатеното икономическо доверие. В допълнение оценките се сриват заради опасенията за очаквани проблеми с поръчки и доставки, както и недостатъчното търсене на вътрешния и на международния пазар, недостиг на работна сила.

През август общият показател на бизнес климата се повишава с 0,5 пункта в сравнение с юли (от 23,0% на 23,5%).

Бизнес климат - общо

Източник: НСИ Източник: НСИ

През август съставният показател „бизнес климат в строителството“ се понижава с 2,6 пункта (от 25,9% на 23,3%), което се дължи на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-резервирани са и прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца.

Основните проблеми за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и цените на материалите. Същевременно анкетата отчита и нарастване на отрицателното въздействие на фактора „конкуренция в бранша“.

Очакванията на строителните предприемачи относно продажните цени през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Според данните на статистиката бизнес климатът в търговията на дребно спада с 6,8 пункта (от 37,3% на 30,5%) в резултат на резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-умерени.

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и недостигът на работна сила продължават да са най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса.

По отношение на продажните цени търговците на дребно предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Заради по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ намалява с 1,8 пункта (от 18,6% на 16,8%). Същевременно и мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги са леко влошени.

Основните фактори, ограничаващи дейността, остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша. Преобладаващите очаквания на мениджърите са продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Статистиката регистрирано подобрение единствено в сектора промишлеността, като показателят нараства със 7 пункта (от 16,5% на 23,5%) в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата производствена активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-умерени спрямо предходната анкета.

Несигурната икономическа среда продължава да е основната пречка, затрудняваща развитието на бизнеса, посочена от 53,9% от предприятията. През последния месец е регистрирано и засилване на негативното влияние на фактора „недостатъчно търсене от страната“, който измества на трето място затрудненията, свързани с недостига на работна сила.

Относно продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за леко повишение, въпреки че преобладаващата част от тях предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още