IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъдещето на Nasdaq може да е свързано с борбата с престъпността

Борсовият оператор придоби финансово-технологичната компания Verafin

09:00 | 31.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nasdaq си създаде име в борсовата търговия. Но бъдещето ѝ може да е свързано с борбата с престъпността, пише колумнистът на Wall Street Journal Телис Демос.

В продължение на много години борсовият оператор диверсифицира своите традиционни листвания и търговията с акции. Един от тези ходове беше придобиването на финансово-технологичната компания Verafin. Нейните инструменти се използват от банките за откриване на финансови престъпления като измами с плащания и пране на пари.

В наши дни финансовите престъпления изглеждат се ширят. Nasdaq Verafin изчислява, че над 480 млрд. долара са били загубени от схеми за банкови измами и такива в световен мащаб през 2023 г. Службата на ООН по наркотиците и престъпността изчисли, че около 2% до 5% от глобалния брутен вътрешен продукт, или до 2 трлн. долара, се изпира всеки година.

Не е изненадващо, че разходите за борба с финансовите престъпления също са огромни. Celent изчислява, че финансовите институции в глобален план ще похарчат около 230 млрд. долара през 2024 г. за технологии и операции за спазване на правилата срещу финансовите престъпления и предотвратяването на измами. Най-големите банки доминират голяма част от тези разходи. Но по-малките банки и дигиталните „квази банки“ са подложени на голям натиск да подобрят защитите си.

Основните клиенти на Nasdaq Verafin в миналото са били малки до средни банки и тя е регистрирала 53 от тези клиенти само през второто тримесечие. Това, което Nasdaq нарича своя технологичен бизнес за адресиране на финансови престъпления, нарасна с 25% на годишна основа през второто тримесечие. Компанията прогнозира годишният растеж да остане около 25% в средносрочен план.

Чрез поредица от придобивания сега Nasdaq предоставя набор от услуги на финансови институции като банки и брокери-дилъри чрез своето по-широко звено за финансови технологии, като управление на риска и привеждане към нормативните изисквания. Ключова част от стратегия е кръстосаната продажба между тези бизнеси. През юли Nasdaq Verafin добави нов международен клиент, в лицето на банка от първо ниво, чрез кръстосана продажба, заяви Nasdaq на анализатори в своя доклад за второто тримесечие. Тя е сключила договор с четири банки от първи ред и четири такива от втори от 2023 г. насам. Добавянето на по-големи банки носи много повече информация към пула с данни на Nasdaq Verafin, който клиентите могат да използват, за да разследват потенциални измамници, които действат сред банките.

За колкото повече тримесечия Nasdaq може да докаже перспективата си за 10% до 14% годишен ръст на приходите при финансовите технологии, толкова повече това трябва да облагодетелства оценъчните съотношения на акциите ѝ. В момента Nasdaq се търгува на около 23 пъти очакваната печалба за 2025 г., според данните на FactSet. Това е в съответствие с други борсови оператори, но е под P/E на компаниите за софтуер и услуги от индекса S&P 500 (приблизително 28 пъти), както и други фирми за финансови услуги от областта на софтуера и данните.

Комбинацията от общия оперативен марж на компанията от над 50% и нейните двуцифрени прогнози за растеж на приходите от финансови технологии и решения изглежда така, сякаш може да оправдае множество разширения. Освен това компанията намалява задлъжнялостта си след най-скорошното си придобиване, което също би трябвало да е от полза за нейните оценъчни съотношения.

И ако инвеститорите започнат да се съсредоточават върху компании, които наистина могат да използват изкуствения интелект (AI) за продуктивна употреба в бизнеса си, регулаторните процеси и тези на съответствие може да са област, която трябва да се обмисли. Тя често включва хора, които пресяват планини от трансакции. Nasdaq Verafin представи инструмент с генеративен AI , който може да помогне на разследващите да преглеждат сигналите по-ефективно.

Казват, че престъпността не се изплаща, но компаниите, които се борят с финансовите престъпления - със сигурност, завършва Демос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още