IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Николай Василев: Няма политическа воля за еврозоната

С бюджетен излишък и стабилна консервативна фискална политика ще се овладее нарастването на цените и ще отговорим на инфлационния критерий, посочи икономистът

20:31 | 28.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-големият проблем за еврозоната е липсата на каквато и да е политическа воля, а не инфлацията. Това мнение изказа пред БНР икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.

"За мен на последно място проблемът е инфлацията. Ако има политическа воля, и този проблем може да бъде решен. Можем да влезем и сега в еврозоната, можехме да влезем и по всяко време през последните 15 години. Можехме и трябваше да влезем в еврозоната, ако изобщо имаше правителства, на които това да им е важен приоритет", не спести критиката си той.

По думите му от приемането на България в Европейския съюз не е имало кампания от нито едно правителство, която да обясни ясно и да убеди българските граждани защо е „отлично“, както той смята, да влезем в еврозоната. „Нещата са оставени на самотек“, отбеляза икономистът.

Според него последните три години и половина са години на хаоса, а водените политики изобщо не са били в посока влизане в еврозоната. "България прегази критерия за дефицит в много от годините. Качваше се дългът. Сами си напомпахме инфлацията. Резултатът е, че ние сега не знам дали сме по-близо до еврозоната отколкото когато и да е през последните две десетилетия. Пак говорим за близкото бъдеще, някога, ако... Не съм сигурен дали няма да ме поканите през 2026 г., за да обсъждаме същата тема", посочи Николай Василев.

Той предупреди, че „всичко може да се случи, което да отложи завинаги Шенген, еврозоната и всички останали интеграционни процеси“. "Проблемът си е в нашите телевизори изцяло. Никой не ни е виновен", каза той и отбеляза, че България в момента не се държи като достойна първокласна европейска държава, а винаги е някъде в "периферията или на опашката".

Икономистът е категоричен, че първото нещо, което е необходимо като промяна, е политическа воля. „Ако я няма, всичко останало е безсмислено, убеден е той. И съветва: "Трябва да има бюджетен излишък, да забравят за бюджетните дефицити, да спрат да харчат като за последно, да имат стабилна консервативна фискална политика, за да може да се овладее нарастването на цените, което допълнително се напомпва от големите бюджетни дефицити и от дълговете, и тогава по естествен път ще отговорим на инфлационния критерий".

Василев отчете, че след като няма редовно правителство, „не стигаме доникъде“, а хората не могат да станат по-богати при липсата на реформи вече 20 години.

„В последните години политиците нямат никакви идеи и програми, има само хейт на лично ниво“, коментира още бившият вицепремиер и добави със съжаление: "А всъщност държавата е на самотек и не върви наникъде. Държавата изостава и пропуска огромни възможности".

По думите му всички трябва да гласуваме на предстоящите избори, но смята, че това не е достатъчно, защото „проблемите започват от политиците“, защото те продължават да нямат програми и интригите помежду им са на улично ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още