IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките в САЩ се освобождават от студентските заеми

Купувачи са фирми за непубличен капитал, които съзират възможност

16:37 | 08.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фирмите за непубличен капитал помагат на традиционните заемодатели да се отърват от кредитните рискове, като придобиват от тях пакети от студентски заеми, въпреки че опрощаването на такива дългове остава обект на разгорещен спор във Вашингтон, пише колумнистът на Wall Street Journal Исаак Тейлър.

Мениджърите на активи Carlyle Group и KKR подчертаха тенденцията през юли, когато закупиха на търг портфейл от частни студентски заеми за 10,1 милиарда долара от Discover Financial Services, компания за цифрово банкиране и разплащателни услуги, като покупната цена се очаква да достигне около 10,8 милиарда долара след приключване на сделката по-късно тази година. Половината от заемите са с фиксирани лихви, а останалите с плаващи, според купувачите.

Carlyle и KKR се възползваха от предстоящите нови капиталови изисквания за американските банки, които изискват те да заделят повече капитал, за да се предпазят от риск и които предизвикаха критики от банкерите като твърде рестриктивни. Шефът на JPMorgan Chase Джейми Даймън се присмя на предложените капиталови изисквания като подарък за фирмите за частен кредит. Перспективата за по-строги правила подтикна продажбите на активи от традиционните кредитори, дори когато мениджърите на фондове навлизат в по-широкия бизнес на отпускане на заеми.

„За нас най-голямата инвестиция в базираната на активи част от бизнеса за последната година беше продажбата на активи от някои от банките“, коментира Дан Пиетрзак, ръководител за непубличния капитал в базираната в Ню Йорк KKR. Банките се стремят да се освободят от активи - включително студентски заеми - поради редица причини, включително регулаторни, капиталови безпокойства и такива, свързани с правилата, каза той.

И KKR, и базираната във Вашингтон Carlyle вече бяха активни инвеститори във вторичен дълг, предлаган от банките, преди сделката с Discover. По-рано тази година Carlyle купи студентски заеми за 415 милиона долара от компанията за финансови услуги Truist Financial. Дейността на KKR на пазара се увеличава от 2016 г. насам, включително чрез покупки на отпуснати заеми или ангажименти за закупуване на такива, отпускани впоследствие.

Discover продаде частни заеми, категория, която представлява по-малко от 10% от общата сума от 1,75 трилиона долара неизплатен студентски дълг. Този относително нисък дял прави непубличните студентски заеми привлекателни за вторични инвеститори, като търгът на Discover беше оспорван, според Акхил Бансал, ръководител на кредитните стратегически решения в Carlyle.

Усилията за опрощаване на федералния студентски дълг също могат да бъдат от полза за купувачите на непублични студентски заеми, посочва той.

Администрацията на Байдън през февруари одобри опрощаването на почти 138 милиарда долара федерални заеми, взети от около 3,9 милиона кредитополучатели. А през април президентът изложи нови планове за опрощаване на заеми на други 23 милиона кредитополучатели, въпреки че последвалите съдебни решения блокираха тези усилия засега. Действията на администрацията дойдоха, след като решение на Върховния съд на САЩ миналата година блокира по-широк план за опрощаване на някои студентски дългове.

„Опрощаването на федералните студентски заеми може да бъде положително за нас като собственици на непублични студентски заеми“, отбелязва Бансал. „Ако правителството опрости федералните заеми, това прави студентите по-кредитоспособни да обслужват нашите заеми.“

Повечето студенти-кредитополучатели теглят както федерални, така и частни заеми, с лихви до 9% за първите и цели 17% за вторите, според компанията за потребителски финансови услуги Bankrate.

Тъй като частните заеми представляват сравнително малка част от общия неизплатен студентски дълг, сумата, която периодично става достъпна за покупка от вторични инвеститори, е скромна, изтъква Уорън Корнфелд, старши вицепрезидент на поделението за финансови институции в Moody’s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 08.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още