IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият успех на източна Германия не вдъхва оптимизъм сред избирателите

Въпреки силното представяне на източната част на страната през последното десетилетие местните се чувстват изоставени

07:33 | 29.08.24 г.
Предизборно събитие на партията BSW в Айзенах, Тюрингия. Снимка: Jens Schlueter/Getty Images
Предизборно събитие на партията BSW в Айзенах, Тюрингия. Снимка: Jens Schlueter/Getty Images

Статистиката показва, че източната част на Германия се справя сравнително добре в това да настигне по-богатата западна част през последното десетилетие, но успехът не успява да разсее особено много икономическия песимизъм, помогнал за възхода на партиите срещу статуквото, пише Ройтерс.

Преди изборите в три източни провинции, започващи на 1 септември, две партии – една крайнодясна и една икономически крайнолява, заедно може да получат между 40% и 50% подкрепа, като скорошно проучване показва, че половината от източногреманците са убедени, че регионът им икономически стагнира.

Проучването, изготвено от икономическия институт IW, показва още, че една пета от хората на изток имат усещането, че са изоставени.

Икономическите данни разказват друга история. През последното десетилетие икономическото производство на глава от населението е нараснало повече на изток, отколкото на запад, безработицата там е намаляла, но се е увеличила в западната част, а освен това работниците в източната са получели по-сериозни повишения на заплатите.

Не така виждат нещата обаче избирателите.

„Икономиката на Тюрингия е доста слаба, особено в Айзенах“, казва 20-годишният студент Луис Хютиг, докато чака на площад в града за събитие на популистката партия „Съюз Сара Вагенкнехт - за разум и справедливост“ (BSW), която обединява социален консерватизъм с леви икономики.

Икономистите казват, че наративът на бившата комунистическа Източна Германия като вечно беден роднина десетилетия след обединението вече просто не е вярно.

„Тази отдавнашна история, че източна Германия е икономически много по-зле от западна Германия, е до голяма степен остаряла“, казва главният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг.

Защо такава партиите от статуквото и централното правителство в Берлин се затрудняват да променят възприятията на хората?

Не поради липса на опити. Политиците от утвърдените партии през последните години хвалят напредъка на региона, подчертавайки подобренията в публичната инфраструктура и говорейки за „индустриалното съживяване“ в резултат на високо технологични инвестиции.

Една от причините подобно послание да звучи празно е, че разликата в доходите и благосъстоянието между запада и изтока може и да се е стеснила, но не е изчезнала напълно, а е трудно да се продаде идеята колко си напреднал, ако съседът ти се справя по-добре.

Икономистите отбелязват как средните месечни заплати са се увеличили между 2014 и 2022 г. със 735 евро на изток спрямо 585 евро на месец и как по-ниските разходи за живот сближават още повече реалните доходи. Медианното брутно заплащане на източните работници от 3013 евро на месец обаче остава под това от 3655, което получават колегите им на запад.

„Заплатите все още са много по-ниски в сравнение с тези на запад за същата работа“, казва Диетер Лауденбах, кандидат на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AfD) за региона на Гера.

Безработицата в източна Германия също остава по-висока на ниво от 7,8% спрямо 5,1% на запад, макар че е намаляла с 1,7 пр.п. от 2013 г. насам, докато на запад се е увеличила с 0,2 пр.п., показват данни на IW.

Разликата в натрупаното благосъстояние също се запазва, като 98% от всички данъци върху наследството се плащат на запад, посочва икономическият институт DIW.

Друг фактор са зелените политики на Берлин, които правят непопулярното коалиционно правителство дори по-малко популярно на изток.

Източна Германия е с повече селски райони от останалата част на страната, като над 10% от работната ѝ сила е активна в земеделието и горското стопанство в сравнение с националното ниво от 1,2%. Затова и тласъкът към чиста енергия се разглежда като заплаха за земеделския сектор.

Изоставени

Вероятно най-големият източник на песимизъм и миграцията след обединението от изток на запад, което подхрани усещането за изоставеност на останалите в тази част на страната, казва президентът на икономическия институт DIW Марсел Фрацшер за Ройтерс.

„Най-важното обяснение за силата на AfD и BSW в Източна Германия е демографията“, казва той.

Западните градски центрове като Хамбург, Мюнхен, Франкфурт и Кьолн, въпреки собствените си проблеми като растящи наеми, продължават да привличат младите и образованите, с тежки последици за критичните публични услуги.

„Там, където млади, високо квалифицирани хора мигрират, се затварят училища и болници, а делът на вота за AfD и BSW е много по-висок“, казва Фрацшер.

28-годишната Нина Кюсау, която работи като консултант по развитието, казва, че това е причината да напусне Тюрингия и да се премести в Кьолн.

„Има твърде малко учители в училищата, проблеми с лекарите“, казва тя за Ройтерс. „Мисля, че много хора се тревожат, че няма да се погрижат за тях и имат чувството, че са изоставени“.

43-годишният Петер Пихл, който работи за AfD в Гера, казва, че правителството на провинцията трябва да предложи стимули младите професионалисти да останат поне за пет години след завършването си.

„Много млади хора напускат, тъй като нямат перспективи тук“, казва той.

Макар че населението в западна Германия расте с 10% до 68 млн. души между 1990 и 2022 г., то се е свило с 15% на изток до 12,6 млн. души, според данни на федералната статистическа служба.

Населението на изток освен това застарява по-бързо. Докато делът на младежите под 20 години спада от 21% до 19% между 1990 и 2022 г., на изток това понижение е от 25% до 18%.

Имиграцията е друг нагорещен въпрос, и то посочен като проблем номер едно за избирателите в Саксония и Тюрингия в скорошно проучване.

Макар че последното преброяване от 2023 г. да показа, че чужденците формират едва 7,9% от населението на източна Германия – под половината от дела на запад, както AfD, така и BSW се противопоставят на разрешаването на още имиграция. Те твърдят, че вместо да помогнат да се облекчи недостига на работна ръка, имигрантите допълнително ще притиснат обществените услуги.

Вместо това AfD призовава за повече професионално обучение и стимули за семействата да увеличат раждаемостта.

„Ще трябва да се уверим, че желанието за деца отново ще стане по-голям приоритет“, казва Райнхард Ецрод, представител на AfD в местното правителство на Гера.

Икономистите предупреждават, че подобно на някои други идеи на партиите, тяхната антиимиграционна позиция може да има обратен ефект.

„Една победа на AfD може или активно, или просто символично да изплаши чуждестранните работници да дойдат в тези провинции“, казва Карстен Бжески, глобален ръководител на макросектора в ING Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още