IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската икономика буксува заради спада при инвестициите през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната се свива с 0,1%, притиснат и от спада в частното потребление

12:15 | 27.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Спадът на инвестициите и на потребителските разходи натежа върху икономиката на Германия през второто тримесечие – данните разбиха надеждите, че страната най-накрая може да остави зад гърба си годините на стагнация, пише Bloomberg.

Свиването от 0,1% на брутния вътрешен продукт (БВП) включва понижение от 2,2% в капиталовите инвестиции и намаление от 0,2% в частното потребление, съобщи статистическата служба на страната. Междувременно държавните разходи са се увеличили с 1%.

Въпреки че най-голямата икономика в Европа започна годината на солидна основа, тя изпитва затруднения да запази тази инерция. Последните индикатори сигнализираха за влошаване на настроението сред компаниите, особено в ключовия производствен сектор.

Индексът на очакванията на института Ifo се понижи за трети месец през август, като президентът Клеменс Фуст предупреди, че Германия „изпада в криза“. Бизнес проучвания на S&P Global от миналата седмица показаха по-рязко свиване на фона на спадащото фабрично производство.

Промишленият сектор страда от слабо задгранично търсене, високи разходи по заемите и повишена политическа несигурност. Очакваното възстановяване на потребителите на фона на силното увеличение на заплатите също не успя да се материализира досега.

Бундесбанк, централната банка на Германия, все още очаква разширяване на икономиката през третото тримесечие, тъй като нарастващите доходи в крайна сметка се превръщат в по-големи разходи, особено за услуги. В производството се очаква ситуацията да остане мрачна – с прогнози за слаб общ растеж през тази година.

Проучване на Германската индустриална и търговска камара, публикувано по-рано този месец, показа, че привлекателността на страната като място за започване на бизнес и интересът към откриването на нова компания са на рекордно ниско ниво.

Над 70% от близо 1000 анкетирани предприемачи искат по-бързи и по-опростени регулации, a 65% посочват данъчното законодателство като фактор, който ги спира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още