IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата в китайската промишленост расте с най-бързия си темп от пет месеца

За първите седем месеца на 2024 г. печалбата се увеличава с 3,6% до над 4 трлн. юана, докато за юли увеличението достига 4,1% въпреки слабото вътрешно търсене

09:27 | 27.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на китайските промишлени компании расте с най-бързия си темп за последните пет месеца през юли, въпреки че слабото вътрешно търсене поставя под въпрос тяхната устойчивост, съобщава Bloomberg.

Големите китайски промишлени компании отчитат ръст на печалбата от 4,1% на годишна база, става ясно от данни на Националното статистическо бюро, публикувани във вторник. През предходния месец печалбата на фирмите нараснас 3,6 на сто.

За първите седем месеца на 2024 г. печалбата се увеличава с 3,6% до 4,099 трлн. юана (575 млрд. долара). Bloomberg Economics прогнозира ръстът за този период да достигне 3,5%, запазвайки темпа си от първото полугодие.

Увеличението на печалбата е ключов показател за финансовото състояние на фабриките, мините и комуналните услуги в Китай, който може да повлияе на техните инвестиционни решения през идните месеци.

Въпреки че ръстът на износа на Китай неочаквано се забави през юли, отвъдграничните поръчки са в основата на възстановяването на промишлената печалба тази година, макар че търговските спорове и новите мита се очертават като заплаха за този финансов показател. Ниската база за сравнение през първите няколко месеца на 2023 г. също спомогна за впечатляващия ръст.

Анализаторът на NBS Ю Уейнин посочва, че ръстът на печалбата тази година се дължи на двуцифреното увеличение на печалбата на високотехнологичното производство, компенсиращо липса на стабилни резултати при производителите на оборудване.

Доставчиците на потребителски стоки също отбелязаха подобрение при печалбата при „стабилно възстановяване“ на вътрешното търсене и продължаващ скок на износа, добавя Ю.

Секторите за производство на оборудване и потребителски стоки формират около 57% от общата индустриална печалба, пишат икономисти от Pantheon Macroeconomics.

При липсата на по-силни мерки за стимулиране от страна на правителството, стремежът на Пекин към технологични иновации и конкурентоспособност на производството ще извърви дълъг път към диктуване на перспективите за индустрията, наред с програмата за насърчаване на компаниите и домакинствата да купуват ново оборудване.

Ръстът на печалбите в китайската промишленост се ускорява през юли. Графика: Bloomberg Ръстът на печалбите в китайската промишленост се ускорява през юли. Графика: Bloomberg

Върху печалбата тежи и продължителната промишлена дефлация. Индексът на производствените цени спадна с 0,8% на годишна база през юли, 22-ри пореден месец на спад.

Препятствията се засилват, тъй като търсенето в Китай остава устойчиво слабо, свивайки маржовете на печалбата на компаниите и задълбочавайки предизвикателствата около свръхкапацитета в някои отрасли.

„Вътрешното търсене остава относително слабо, а външната среда става сложна и склонна към промени“, изтъква Ю от NBS.

Китай спря системата си за одобрение на строежи на нови стоманодобивни заводи. Това е част от усилията на Пекин за справяне със спада в търсенето, който предизвика предупреждение от страна на най-големия производител в страната, China Baowu Steel Group Corp., за криза, по-тежка от спадовете през 2008 и 2015 г.

Слабото потребление на дизел по време на дълбокия спад в жилищния сектор доведе до спад на преработката на петрол в Sinopec – най-голямата рафинерия за суров петрол в Китай – с 38% през първото полугодие.

Освен това запасите от соево брашно в Китай се покачиха до най-високото си ниво от седем години, тъй като слабото вътрешно търсене на фуражи не успява да покрие устойчивия внос, създавайки главоболия за местните компании от сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още