IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мери Дейли от Фед: Уместно е да започнем да намаляваме лихвите

Тя отбеляза, че с охлаждането на инфлацията лихвените проценти на Фед оказват нарастващ натиск върху икономиката

22:30 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв в Сан Франциско Мери Дейли заяви, че е уместно централната банка на САЩ да започне да намалява лихвите.

„Времето за коригиране на политиката е пред нас“, изтъква Дейли в интервю за Bloomberg Television.

Забележките ѝ повториха коментарите на гуверньора на Фед Джером Пауъл, който каза миналата седмица по време на симпозиума в Джаксън Хоул, че е придобил увереност, че инфлацията се връща към целта от 2% и „ е дошло времето политиката да се коригира“.

Дейли каза, че е твърде рано да е наясно с точния път на политиката и отказа да каже дали ще подкрепи намаление на лихвите с четвърт или половин процентен пункт на заседанието на централната банка на 17-18 септември. Дейли подчерта, че Фед трябва да охлади инфлацията до целта от 2%, но също така добави, че тя и нейните колеги ще се стремят да попречат на строгата парична политика да навреди на пазара на труда.

„Не искаме да се поставим в ситуация, в която поддържаме политиката силно ограничителна в забавяща се икономика“, посочи Дейли.

Тя отбеляза, че с охлаждането на инфлацията лихвените проценти на Фед - които бяха задържани на 23-годишен връх повече от година - оказват нарастващ натиск върху икономиката. „Това е рецепта за прекалено затягане и нараняване на пазара на труда и растежа“, подчерта Дейли.

Въпреки че пазарът на труда все още не показва признаци на влошаване, представителите на Фед трябва да следят отблизо различни индикатори, за да се уверят, че темпът на наемане няма да се забави, посочи още Дейли. Ако има признаци на истинска слабост, би било редно „да бъдем по-агресивни“, категорична е тя.

Пазарът на труда отслабна повече от очакваното през последните няколко месеца, като нивото на безработицата се повиши до 4,3% през юли.

Дейли каза, че не иска да декларира, че Фед е напът да бъде неутрален, тъй като остава значителна несигурност относно перспективите за икономиката. Тя изчисли, че неутралния лихвен процент може да достигне до 1% на база коригирана инфлация. Така че дори когато Фед започне да намалява лихвите, той ще остане в ограничителна територия за известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още