IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти: Бързото привличане на чужди капитали трябва да е във фокуса на държавата

Да се замести държавното инвестиране в големите инфраструктурни проекти с чужди капитали, препоръчват специалисти

20:30 | 26.08.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Само големи чужди инвестиции могат да предизвикат растеж на икономиката и от там ръст на доходите в България. Увеличението на доходите у нас минава през икономическия растеж, а той може да бъде постигнат само чрез преки чужди инвестиции и то в огромни размери. Бързото привличане на чужди капитали трябва да е във фокуса на държавното управление. Това коментират експерти в анкетата на Bloomberg TV Bulgaria на тема: „Кога България ще догони европейските доходи“.

България все още изостава в достигането на средните за Европейския съюз доходи. Някои региони, като столицата, успяват да догонят средно европейските доходи, но други силно изостават.

„България в момента е на последно място по брутен вътрешен продукт на глава от населението в ЕС и по средни доходи на глава от населението. За да растем, единственият начин това да се случи устойчиво, без инфлация и да продължава във времето, е да се вдига БВП на глава от населението. Това няма да стане с държавни разходи, увеличаване на МРЗ, увеличаване на пенсиите и с увеличаване на заплатите на държавните служители, коментира Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал".

Експертът посочи, че българската икономика е доминирана от частния сектор, което значи, че за да се случи устойчив растеж на доходите, частният сектор трябва да расте. „Единственият начин това да се случи, е да се инвестира и да се увеличава нивото на икономическа активност в държавата…единственият начин да се расте изпреварващо, е да се разчита на преки чужди инвестиции и то в огромни размери“, каза Янков.

По думите му само огромни чужди инвестиции биха стимулирали икономиката на страната.

„Бързият начин е да се замести държавното инвестиране в големите инфраструктурни проекти с чужди капиталови потоци, тоест концесии. Вместо държавата да изгражда магистрали, тунели, скоростни отсечки и други, държавата трябва да разреши големите инфраструктурни проекти за милиарди да се реализират не с публичен ресурс, а на концесия с чужди капитали. Това ще привлече незабавно огромни чужди капитали, десетки милиарди евро и ще предизвика желания ефект – изместване на държавните инвестиционни разходи с частни инвестиции на концесии. Второто, което трябва да се случи, е приватизация на големите държавни фирми в енергетиката и транспорта. Това също би привлякло веднага огромни чужди капитали и компаниите, които сега се ограбват и през тях минава голямата политическа корупция, ще станат звена на международни конгломерати, развивани успешно и популярни в чужбина“, каза Янков. 

„България с бързи темпове настига европейските доходи, като продължаваме и през тази година да наблюдаваме двуцифрен ръст на заплатите и със сигурност средният за годината ще бъде над 10%. Вече сме на нивата на заплатите в Португалия и Гърция и частично Италия и не сме много далеч като заплащане от Испания. Страната има два големи проблема, с които трябва да се справи, за да може да навакса. Първият е политическата нестабилност, вторият е привличане на чужди инвеститори, като там продължава да има спад. Румъния, Полша и Унгария много агресивно предлагат допълнителни придобивки на инвеститорите и се опитват да ги привлекат по всякакъв начин“, посочи Георги Първанов, експерт човешки ресурси.

 „Важен момент е, че вече над 15 години нито едно българско правителство не поставя като приоритет развитието на капиталовия пазар, а на практика няма развита икономика с високи доходи без развит капиталов пазар. Един такъв процес би могло да даде алтернатива на гражданите по отношение на техните спестявания“, коментира Михаил Димитров, финансов анализатор в Първа финансова брокерска къща.

Още от коментарите вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още