IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската централна банка запази непроменена основната си лихва с фокус върху облигациите

Регулаторът инициира и стрес тестове, за да се увери, че банките могат да се справят с всяка волатилност, ако рекордното рали на дълговете пазари смени посоката

10:06 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка остави непроменен основния си лихвен процент, запазвайки търпение по отношение на икономиката на страната на фона на ралито при държавните облигации, съобщава Bloomberg.

Централната банка на втората по големина икономика в света запази своя едногодишен лихвен процент по кредитите на ниво от 2,3%, след като прибегна към низходяща корекция с 20 базисни пункта през юли.

Междувременно регулаторът изтегли 101 млрд. юана (14 млрд. долара) от банковата система, като заеми за 401 млрд. юана достигнаха падеж на 15 август.

Това изтегляне „показва, че централната банка поддържа сравнително изобилна и балансирана ликвидност и предотвратява прекомерна такава, за да ограничи биковете при облигациите“, коментира Брус Пан, старши икономист за Китай в Jones Lang LaSalle Inc.

Решението подчертава предпазливия подход на Пекин в подкрепа на икономиката, въпреки че Китай отчете рядко свиване на банковите заеми на фона на слабото търсене. Китайската народна банка трябва да балансира между стимулирането на растежа и охлаждането при покупките на държавни облигации, за да ограничи финансовите рискове през последните месеци.

В своя последен стремеж за ограничаване на рисковете на дълговия пазар, Китай инициира стрес тестове с местните финансови институции относно техните инвестиции в облигации, за да се увери, че могат да се справят с всяка волатилност, ако рекордното рали смени посоката.

Финансовите институции трябва да могат да се справят с големи спадове в цените на облигациите, тъй като покупките при дълговите позиции могат лесно да преминат в масов отлив в случай на рязка смяна в посоката на доходността, изтъква Financial News. Това може да повиши вероятността от криза в ликвидността и да застраши финансовата стабилност, добавя китайският вестник.

Впечатляващото рали при китайските облигации спря на фона на мерките за охлаждане на настроенията, включително заради натиска върху държавните банки да продадат някои облигации и събирането на финансови институции за дискусии по темата. Това предизвика срив в търговията с държавни облигации, тъй като инвеститорите оценяват регулаторните ходове.

Междувременно китайските икономисти стават все по-песимистично относно перспективите пред вътрешното търсене в Китай, като сега експертите понижават прогнозите си за инфлацията през 2024 г., както и оценките си, свързани с потреблението и инвестициите, въпреки очакваните намаления на лихвите от страна на централната банка.

Продажбите на дребно, ключов показател за потребителските разходи, сега се очаква да нараснат само с 4% за тази година, което е спад от предишна прогноза за увеличение от 4,5%, тъй като очакванията за растеж през оставащите две тримесечия са понижени, става ясно от анкета на Bloomberg сред икономисти.

Това би било най-бавното нарастване с изключение на пандемичните години, откакто започват се публикуват подобни данни през 1999 г.

Прогнозата за годишен ръст на инвестициите в дълготрайни активи, което включва инвестиции в инфраструктура и производство, пада до 4,2% от 4,4% преди това.

Икономистите също понижиха своите прогнози за инфлацията в лицето на по-мечите възгледи за потреблението и инвестициите, прогнозирайки потребителските цени да нараснат с 0,5% тази година - по-малко от предишната оценка за ръст от 0,6% - и отложиха очаквания обрат при  индустриалната дефлация с едно тримесечие до началото следващата година.

Низходящите корекции в очакванията на икономистите контрастират с мерките на централната банка, която понижи лихвите по-рано от очакванията. Това подчертава предизвикателствата, пред които е изправен Пекин при стимулирането на икономиката да постигне целта за растеж от около 5% тази година.

„Последните месечни показатели сочат слаб импулс на растеж“, коментира Ариен ван Дайкхуйзен, старши икономист в ABN Amro Bank NV. „Отчитаме допълнителна възможност за постепенно облекчаване на паричната политика, като инфлацията все още е много потисната, и целенасочена фискална подкрепа за прекъсване на отрицателната обратна връзка при недвижимите имоти“, добавя икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още