IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чужденците са необходими за икономиката на Източна Германия, сочи проучване

През 2023 г. около 403 хил. души без германски паспорт са работили в пет източни провинции на страната

08:17 | 26.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Чуждестранните работници са необходими за икономиката на Източна Германия, предаде dpa, като се позова на проучване, публикувано преди изборите в три източни провинции.

През 2023 г. около 403 хил. души без германски паспорт са работили в пет източни провинции, което е с около 173 хил. повече, отколкото преди 5 години, сочи изследването, публикувано днес от Германския икономически институт.

Чуждестранните работници са генерирали 24,6 млрд. евро, което съставлява 5,8% от брутната добавена стойност в Източна Германия. Проучването заключва, че по тази причина чуждестранните работници са "необходими за източната част на страната: между 2018 г. и 2023 г. броят на германските работници е намалял със 116 хил. души". 

Малко преди произвеждането на местни избори в три провинции институтът отбелязва, че Източна Германия няма най-добрата репутация, що се отнася до приемане на чужденците, и изтъкна популярността, която набира крайнодясната "Алтернатива за Германия" в момента в региона. В провинциите Тюрингия и Саксония вотът ще се състои на 1 септември, а в Бранденбург на 22 септември.

"Алтернатива за Германия" често говори по темата за мигрантите и се радва на високи резултати в проучванията на общественото мнение, докато много мигранти са разтревожени за ситуацията. В същото време именно чужденците са тези, които подпомагат икономиката в Източна Германия", казва институтът.

Без новопристигналите чужденци икономиката на страната щеше да отбележи значителен спад, но вместо това тя се разраства.

"Особено облагодетелствана от това е Саксония, където чужденците са генерирали около 7,9 млрд. евро. Бранденбург, със значително по-малка обща икономика, регистрира 6,8 млрд. евро, а Тюрингия - 3,9 млрд. евро", заяви институтът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 30 минути
До: Алехандро една от причините, но е добре да се каже и обществената цена която е платил и ще плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Алехандро
преди 51 минути
Добрутро! Западът защо прие милиони?! Дори и да изплащащ социални разходи на неработещи, всичко се връща в икономиката и бюджета, да не говорим за милионите работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още