IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пауъл: Настъпи моментът Федералният резерв да намали лихвените проценти

Доходността на американските държавни ценни книжа спадна, широкият борсов индекс S&P 500 се повиши, а доларът поевтиня

18:32 | 23.08.24 г.
Джером Пауъл в Джаксън Хоул. Снимка:  Natalie Behring/Bloomberg
Джером Пауъл в Джаксън Хоул. Снимка: Natalie Behring/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че е настъпил моментът централната банка да намали основния си лихвен процент, предаде Bloomberg.

Така Пауъл потвърди очакванията, че централните банкери ще започнат да понижават разходите по заемите през следващия месец, и даде ясно да се разбере, че възнамерява да предотврати по-нататъшно охлаждане на пазара на труда.

"Настъпил е моментът политиката да се коригира", заяви Пауъл в петък в речта си на годишната конференция на Фед в Джаксън Хоул в Уайоминг. "Посоката на движение е ясна, а времето и темпът на намаляване на лихвените проценти ще зависят от постъпващите данни, развиващите се перспективи и баланса на рисковете."

Председателят на Федералния резерв също така призна неотдавнашния напредък по отношение на инфлацията, която през последните месеци възобнови умереното си нарастване, след като се забави в началото на годината: "Увереността ми нарасна, че инфлацията е на устойчив път обратно към 2%", каза той. (2% е целевото равнище на централната банка за инфлацията).

Доходността по американските държавни ценни книжа спадна, широкият борсов индекс S&P 500 се повиши, а доларът поевтиня. Показателят на Bloomberg за стойността на долара достигна най-ниската си стойност от януари насам след изказването на Пауъл. Измерителят е напът да отбележи четвъртата си седмица на поевтиняване, което е най-дългата подобна серия от април 2023 г.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Търговците на суапове запазиха непроменени очакванията си за общия размер на намаленията на лихвените проценти до края на 2024 г. - с около 98 базисни пункта. Стабилни останаха и коефициентите за намаление с четвърт пункт през септември.

Речта дава известна яснота за финансовите пазари в краткосрочен план, но не носи голяма сигурност за евентуалните действия на Фед след заседанието през септември.

Въпреки това речта потвърди, че централната банка е на прага на ключов поврат в двугодишната си борба с инфлацията. През по-голямата част от това време пазарът на труда в страната беше изненадващо стабилен, което даваше възможност на регулаторите да се съсредоточат върху забавянето на инфлацията в посока към целевото равнище от 2%.

За тази цел през последната година Фед поддържаше основната си лихва в диапазона 5,25%-5,5% - най-високото ниво от повече от две десетилетия, повишавайки разходите за заеми в цялата икономика.

Въпреки това точно когато инфлацията се доближи до целта, се проявиха слабости в данните за заетостта в страната, което накара някои банкери от Фед да се притеснят, че високите лихвени проценти вече представляват заплаха за икономиката.

Предупредителните сигнали включваха разочароващия доклад за заетостта през юли, който разтърси финансовите пазари. "Ние не търсим и не приветстваме по-нататъшно охлаждане на условията на пазара на труда", заяви Пауъл, добавяйки, че забавянето на пазара на труда е "несъмнено".

Смяна на курса

След като регулаторът закъсня с повишаването на лихвените проценти в отговор на рязкото ускоряване на инфлацията по време на пандемията от Covid-19, сега речта на Пауъл сочи, че служителите на Фед се надяват да избегнат нова грешка в паричната политика, когато ръстът на цените се забавя.

Техният успех или неуспех ще определи дали ще се стигне до т.нар. меко приземяване, т.е. да се забави инфлацията, без икономиката да изпадне в рецесия.

"Нашата цел беше да възстановим ценовата стабилност, като същевременно поддържаме силен пазар на труда, избягвайки рязко нарастване на безработицата, каквато имаше при предишни дезинфлационни епизоди, когато инфлационните очаквания бяха по-слабо вкоренени", каза Пауъл. "Макар че задачата не е изпълнена, ние постигнахме значителен напредък в тази посока."

На последното си заседание през юли мнозинството от централните банкери изразиха очаквания, че вероятно ще бъде подходящо да намалят лихвите през септември, ако икономическите данни продължат да се представят според очакванията.

Макар че инфлацията остава по-висока от целта на Фед, тя значително отстъпи от неотдавнашния си връх от 7,1% през 2022 г. Предпочитаният от централната банка измерител на инфлацията - ценовият индекс на разходите за лично потребление, нарасна с 2,5% през юни спрямо година по-рано.

Пътят напред

Речта на Пауъл вероятно ще бъде добре приета от американците, които изпитват натиск от високите лихвени проценти по кредитите. Инвеститорите очакват намаление с четвърт пункт на следващото заседание на Федералния комитет по операциите на открития пазар на 17-18 септември.

Остават въпроси относно бъдещите решения на Фед и Пауъл не внесе допълнителна яснота по темата.

Инвеститорите се питат дали още един негативен доклад за работните места няма да принуди Фед да намали лихвите с повече от 50 базисни пункта през септември.

Друг ключов въпрос е как регулаторите биха могли да продължат с темпа и размера на намаленията на лихвените проценти през следващите месеци. Пауъл заяви, че банкерите "ще направят всичко възможно, за да подкрепят силния пазар на труда, докато постигаме по-нататъшен напредък към ценова стабилност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още