IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Саудитска Арабия се отказва от амплоато на „резервоар за пари“

Властите се фокусират все повече върху местните инвестиции

14:38 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Изглед към Рияд. Снимка: Justin Setterfield/Getty Images
Изглед към Рияд. Снимка: Justin Setterfield/Getty Images

Саудитска Арабия движи с пълна сила напред плановете си за местни инвестиции – и с това и по-големите изисквания пред чужденците, които идват в кралството да отнесат капитала му другаде, пише CNBC.

Суверенният фонд на страната, в момента с активи за 925 млрд. долара – Държавният инвестиционен фонд – отчете ръст на активите си под управление с 29% до 2,87 трлн. саудитски риала (765,2 млрд. долара) през 2023 г., показват данни от годишния доклад за състоянието му, публикуван тази седмица. И местните инвестиции са били водещ двигател.

Инвестициите на фонда в местна инфраструктура и недвижими имоти са се увеличили с 15% на годишна основа до 233 млрд. риала, а чуждестранните инвестиции – с 14% до 586 млрд. риала. В същото време саудитското правителство въведе закони и реформи, чрез които да улесни и дори да наложи извършването на инвестиции в страната, докато развива своя план „Визия 2030“ за диверсифициране на икономиката си.

Докладът „отбелязва

промяна за движените отвън инвестиции към фокус върху местните възможности.

Дните на визията за Саудитска Арабия като просто финансов резервоар приключват“, коментира Тарик Соломон, почетен председател на Американската търговска камара в Саудитска Арабия.

Такъв пример е законът за централите, който влезе в сила на 1 януари 2024 г. и изисква чуждестранните компании, които оперират в Персийския залив, да имат централа в Рияд, ако искат да сключват договори със саудитското правителство.

Наскоро страната актуализира и закона си за инвестициите в търсене на нови чуждестранни инвестиции – поставяйки си смелата цел от 100 млрд. долара годишни преки чуждестранни инвестиции до 2030 г.

В момента тази сума е средно около 12 млрд. долара на година, откакто „Визия 2030“ беше обявена през 2017 г., показват данни на министерството на инвестициите на страната – далеч от заветната цел.

Някои наблюдатели в региона обаче са скептични по отношение на това дали сумата от 100 млрд. долара е реалистична.

„Новият инвестиционен закон е напълно ключов за постигането на повече преки чуждестранни инвестиции, но предстои да видим дали ще доведе до голямо увеличение и необходимото количество капитал“, коментира пожелал анонимност финансист, базиран в Персийския залив.

Подобно е мнението и на Тарик Соломон, който отбелязва, че по-големите разходи по ключови проекти ще изискват и по-висока цена на петрола за саудитския бюджет. „Остава да се види дали местните инвестиции на фонда ще доведат очакваната възвръщаемост, особено в регион на нестабилност и зависими от петрола бюджети, изправен пред периоди на ниски петролни цени“, коментира той.

Въпреки всичко новият закон ще „подобри местните бизнес условия за привличане на инвестиции от чужбина“, прогнозира Джеймс Суонстън, икономист за Близкия изток и Северна Африка на Capital Economics, в скорошен доклад.

Инвеститорите отдавна се оплакват, че

неясни и често прекалено специфични правила пречат

на по-голямата ангажираност със саудитската икономика.

Очакванията са, че по-голямото чуждестранно участие би трябвало да облекчи тежестта, поставена върху държавния инвестиционен фонд за компенсиране на по-слабите чуждестранни инвестиции, посочва още Суонстън.

Обръщането към местните приоритети не е точно нещо ново, а по-скоро е тенденция, която се засилва с всяка следваща година.

Макар много чуждестранни компании отдавна да гледат на Персийския залив като на източник на лесни пари, някои местни инвестиционни мениджъри посочват – имайки предвид стереотипа за богатите на петрол емирства, които замерят с пари всеки, който ги поиска – че инвестициите от региона са станали много по-прецизни, с по-задълбочени проверки и по-избирателни през последните години.

„Преди беше много по-лесно да дойдете и да кажете: „Аз съм фонд мениджър от Сан Франциско, моля, дайте ми няколко милиона“, коментира Марк Насим, партньор и управляващ директор на базираната в Дубай инвестиционна банка Awad Capital, пред CNBC през 2023 г.

И ако приоритетите на кралството не са били особено ясни на инвеститорите преди, то вече са, коментира още анонимният финансист от Персийския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още