IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес активността в еврозоната през август се оказа неочаквано силна

Активността във Франция е подкрепена от Олимпийските игри, но в Германия продължава да се влошава

12:28 | 22.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната показва изненадваща сила през август, въпреки че компаниите повишават цените, показа проучване. Това потенциално отслабва очакванията за още две понижения на лихвите от Европейската централна банка тази година, съобщава Ройтерс.

Възстановяването обаче е смесено, тъй като засилването на доминиращия сектор на услугите в блока засенчва стръмния спад сред производителите.

Предварителният съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB, компилиран от S&P Global, се е повишил до 51,2 пункта през август спрямо 50,2 пункта месец по-рано и е доста над границата от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването. Данните се противопоставят и на очакванията в анкета на Ройтерс за спад до 50,1 пункта.

Активността се възстановява, докато компаниите в 20-членния валутен съюз повишават цените с по-бърз темп. Съставният индекс на цените на производител се е покачил до 52,9 пункта от 52,1 пункта.

Неочаквано ускоряване на инфлацията през юли, устойчивият пазар на труда и стабилната икономическа активност може да направи представителите на ЕЦБ предпазливи. След като намалиха лихвите през юни, централните банкери направиха пауза през юли.

PMI индексът за услугите се е вдигнал до 53,3 пункта този месец от 51,9 пункта, също надвивайки прогнозите в анкетата за липса на промяна.

Макар че част от тази активност се дължи на компании, намалявайки забавените поръчки, като цяло търсенето се подобрява. Индексът за новия бизнес се покачва до тримесечен връх от 51,3 пункта спрямо 50,8 пункта през юли.

Производственият PMI индекс обаче спада до 8-месечно дъно от 45,6 пункта спрямо 45,8 пункта през юли. Оптимизмът сред мениджърите в заводите отново отслабва и те намаляват броя на служителите си с най-бързия темп от ноември. Индексът на заетостта в производството е спаднал до 46,6 пункта от 47,0 пункта.

Германия

Ситуацията в Германия обаче е напълно различна и активността през август се свива за втори пореден месец, и то с повече от очакваното.

Предварителният съставен PMI индекс на HCOB, компилиран от S&P Global, спада до 48,5 пункта спрямо 49,1 пункта през юли и под очакванията в анкета за 49,2 пункта.

Проучването предполага, че германската икономика, която неочаквано се сви с 0,1% през второто тримесечие, не е засилила темпа си в началото на второто полугодие.

Индексът за услугите също е отслабнал до 51,4 пункта през август спрямо 52,5 пункта през юли, а на производството – до 42,1 пункта от 43,2 пункта месец по-рано.

„Рецесията в производствения сектор на Германия се задълбочава през август, без да се вижда възстановяване на хоризонта“, казва Сирус де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, отбелязвайки, че слабостта в производствения сектор започва да се разпространява в сектора на услугите.

„Шансовете за второ поредно тримесечие на отрицателен растеж се повишиха, което означава, че скоро може да се върнем към разговорите за рецесия в Германия“, добавя той.

Франция

Икономиката на Франция обаче се е възползвала през август от подкрепата от Олимпийските игри, като секторът на услугите се възстановява остро за разлика от продължаващата слабост при производството.

Предварителният PMI индекс за услугите на HCOB удари 27-месечен връх от 55,0 пункта през август спрямо 50,1 пункта през юли и значително над прогнозата в анкета на Ройтерс за 50,3 пункта.

Съставният PMI индекс също се повишава до 52,7 пункта – 17-месечен връх, спрямо 49,1 пункта през юли.

S&P Global обаче предупреди, че влиянието на Олимпийските игри е временно.

„Доставчиците на услуги вече спечелиха от Олимпийските игри“, заяви базираният в Hamburg Commercial Bank икономист Норман Либке.

„Еднократният характер на този тласък е очевиден от влошаващата се ситуация със заетостта, по-слабите производствени очаквания и намаляващите поръчки“, добавя той.

PMI индексът за производството през август достига 42,1 пункта от 44,0 пункта през юли и значително под прогнозата за 44,4 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още