IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия се обвързва с тайванските чипове, но рискува връзките си с Китай

В Дрезден ще бъде изграден завод на световния лидер в тази област TSMC

10:53 | 23.08.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Първа копка на завода в Дрезден. Снимка: Bloomberg
Първа копка на завода в Дрезден. Снимка: Bloomberg

Поощрявани от тайвански бизнес магнати, лидерите на Германия и Европейския съюз направиха първа копка на фабрика за микрочипове за няколко милиарда евро в източногерманския град Дрезден – важен момент за Европа да засили връзките си с азиатския остров по отношение на критичните технологии.

Предизвикателството? Да не се позволи заводът да развали деликатните отношения на Германия с Китай, пише Питер Хаек за Politico.

Тайванският технологичен лидер TSMC – най-големият производител на чипове в света – е основният партньор зад проекта на стойност 10 милиарда евро, начинание, което се очаква да подпомогне целта на ЕС да произвежда повече микрочипове в Европа. Важната за Германия местна автомобилна индустрия ще се възползва от чиповете.

Германският канцлер Олаф Шолц присъства на откриването, придружен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза на публиката, че заводът в Дрезден е „доказателстов за Европа като глобален иновационен център“.

Но германско-тайванското партньорство в производството на критична технология може лесно да предизвика опасения у Китай, най-големият търговски партньор на Германия, предупреждават наблюдатели.

Китай смята Тайван за отцепническа провинция и често упреква други страни за укрепването на дипломатическите им връзки с Тайпе. Пекин също така е в противоречие със Съединените щати, Нидерландия и други западни страни относно достъпа си до микрочиповата технология.

Германия, от друга страна, поддържа крехък баланс в дипломацията с Китай през последните години, страхувайки се нейните търговски интереси да не пострадат от геополитическото напрежение. Длъжностните лица много внимават да не дразнят китайската мечка, като се сближават с Тайван.

„Германия наистина направи всичко възможно, за да запази тази инвестиция в Дрезден като бизнес такава, а не като политическа“, коментира Матийо Дюшател, директор на отдела за международни изследвания в аналитичния център Institut Montaigne.

Антония Хмаиди, старши анализатор в германския център с фокус върху Китай Merics, каза, че германското правителство е било „доста успешно“ в представянето на инвестицията на TSMC като икономическа – и по-малко като политическа. Германските представители бяха „дисциплинирани“ откъм послания, каза тя.

TSMC очаква немската ѝ фабрика да осигури около 2000 високотехнологични работни места. Компанията обедини сили с местни фирми за чипове: заводът е съвместно предприятие, като TSMC държи 70 процента, а трима европейски партньори - германските Infineon и Bosch и нидерландската NXP - останалите 30 процента. Проектът получи 5 милиарда евро германски субсидии, които бяха одобрени на ниво ЕС, каза Фон дер Лайен.

Геополитиката никога не оставаше встрани при подготовката на инвестицията, като германски и саксонски министри направиха широко рекламирани посещения в Тайван.

През март миналата година германският министър на образованието Бетина Щарк-Ватцингер посети Тайван, първото подобно министерско посещение от четвърт век.

Провинция Саксония бързо засили връзките си с Тайван, особено в областите, подкрепящи плановете на TSMC за Дрезден. По време на посещение през септември миналата година министърът на науката на Саксония Себастиан Гемков откри двустранен научен офис в Тайван.

Към геополитическите въпроси трябва да се подхожда „с висока степен на чувствителност и разбиране“, каза Гемков в изявление.

Провинция Саксония, Дрезденският технологичен университет и TSMC също така създадоха нова програма за обмен на студенти. Около 30 студенти от университети в Саксония заминаха в началото на тази година за Тайван, за да учат шест месеца в страната, включително двумесечен стаж в TSMC.

„Една от трудностите при разработването на полупроводникови фабрики и производствени линии е липсата на кадри“, посочва Йозеф Голдбергер, който ръководи научния офис в Тайван.

Сътрудничеството между Германия и Тайван в областта на уменията и образованието е сравнително слабо, но Гемков вижда място за повече такова в области, включително култура, туризъм, езиково обучение и по-широки „икономически“ връзки, каза той, без да уточнява времевата рамка, в която това би било възможно.

Инвестицията и сътрудничествата около нея винаги могат да доведат до повишено напрежение, предупреди Дюшател. „Тайванците искат това да бъде възможно най-политическо“, докато германците ще се опитат „да избегнат недоразумения“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 5 минути
До: гъбко, сигур и iPhone се произвежда в Taiwan, а се сглабя в China ?... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
гъбко
преди 9 минути
До: doba Всички лаптопи в света се произвеждат от 6 тайвански фирми: Quanta, Compal, Wistron, Inventec, Pegatron и Foxconn. Да, много от лаптопите окончателно се сглобяват в Поднебесната империя, но не се произвеждат там. В съвременният лаптоп има много малко китайски хардуер, или почти никакъв. Разговорът за МРЗ пак ли да го повторим? Дори и бегла представа нямате от големината на тайванският айсберг в тази индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 25 минути
До: stonasto, ще гледам надписите на Toshiba и Sony и Assus, и те ако са made in China... б*си мамата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
stonasto
преди 29 минути
До: dobaЕ,ти кво искаш??Russia....Лаптопите не се копаят...хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 44 минути
На 'новият' ми лаптоп Acer стои надпис Made in China :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
гъбко
преди 1 час
Първо правят кадрите в университетите, чак подир строят големите съоръжения. Досущ като у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още