IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тайландската икономика се подобрява, но несигурността остава

БВП на азиатската страна е нараснал с 2,3% на годишна база през последното тримесечие

22:42 | 21.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Тайланд нарасна малко повече от очакваното през второто тримесечие спрямо година по-рано, но несигурността относно перспективите остава, тъй като нов премиер поема юздите, пишат колумнистките на Wall Street Journal Аманда Лий и Фабиана Негрин Очоа.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 2,3% през тримесечието в сравнение с година по-рано, подпомогнат от увеличаването на държавните разходи и растежа на износа, както и от продължаващата инерция в частното потребление, съобщи Службата на Националния съвет за икономическо и социално развитие в понеделник. Това е на фона на ревизираното увеличение от 1,6%, наблюдавано през първото тримесечие, и надмина средната прогноза в анкета на Wall Street Journal сред петима икономисти, прогнозиращи растеж от 2,2%.

Данните идват на фона на политическа несигурност относно смяната на премиера, като анализаторите наблюдават какво въздействие може да има новото правителство върху траекторията на паричната политика и икономиката.

Личното потребление, което съставлява около половината от тайландската икономика, се е увеличило с 4% на годишна база през второто тримесечие, забавяйки ръста си спрямо предходното тримесечие. Износът на услуги нарасна с 20% в сравнение с увеличението от 25%, регистрирано през предходното тримесечие, докато износът на стоки излезе на положителна територия, нараствайки с 1,9% спрямо свиването от 2% през първото тримесечие, според данните.

Публичните и частните инвестиции са се свили през периода април-юни, е видно от статистиката. Промишлеността беше светло петно, като секторът се върна към растеж, докато строителството и селското стопанство се свиха, добавят от там.

През първата половина на годината тайландската икономика отбелязва ръст от 1,9%, съобщиха от службата, като преразгледаха годишната си прогноза за растеж до диапазона 2,3-2,8% от 2-3% преди. Това е на фона на годишния растеж от 1,9%, наблюдаван през 2023 г.

На сезонно коригирана тримесечна база, икономиката на Тайланд се е забавила през второто тримесечие, разширявайки се с 0,8% в сравнение с 1,2% през първите три месеца на годината, показват данните.

Икономистите до голяма степен очакваха данните за второто тримесечие да покажат признаци на подобрение в тайландската икономика, която се бори да се възстанови от пандемията. В последната си икономическа оценка Тайландската централна банка заяви, че икономиката е продължила да се разширява през второто тримесечие, но „неравномерно“.

Попътните ветрове, които биха могли да подкрепят икономиката през тази година, включват възстановяването на туристическия сектор в страната, ръстът на вътрешното частно потребление и постепенното възстановяване на износа на стоки в синхрон с подема на световната търговия, каза службата в понеделник.

Тя отбеляза и икономическите приоритети за годината, включително поддържането на политическа стабилност, „особено за да се гарантира продължаването на бюджетния процес, за да се поддържат държавните разходи, а инерцията на инвестициите да може да подкрепи икономиката и през останалата част от годината, както и за да не засегне доверието на инвеститорите.“

Като се има предвид, че управляващата коалиция в страната остава непокътната въпреки промяната на върха, много анализатори очакват широка приемственост на икономическата политика, но виждат риск от бюджетни забавяния. Дългоочакваната програма за стимулиране на милиарди долари, известна като дигитален портфейл, също може да бъде премахната, казват те.

Capital Economics очаква тайландската икономика да се забави през следващите тримесечия, тъй като тласъкът от туризма избледнява и несигурността около фискалната политика помрачава перспективите.

Ръстът на потребителските разходи се забави на фона на по-слабото потребителско доверие и по-високата инфлация, като траекторията на потреблението ще зависи отчасти от съдбата на програмата за дигитален портфейл, каза в бележка икономистът на CE Markets Шиваан Тандон.

Новият министър-председател на страната Паетонгтарн Шинаватра каза, че програмата за раздаване на парични помощи ще бъде внимателно проверена, за да се гарантира спазването на законите за фискална дисциплина, пишат в бележка анализатори на CIMB.

CIMB дава 60% вероятност програмата да бъде заменена от нови разходни мерки, с малка възможност за забавяне на бюджета, казаха Чеу Кхай Йен и Мишел Чиа.

В зависимост от вида на въведените нови разходни мерки може да има по-голямо въздействие върху растежа на брутния вътрешен продукт, казаха те. При сценарий, при който програмата е отменена, а не е заменена, CIMB оценява негативния ефект върху растежа на около 0,8%.

Данните за БВП от понеделник идват преди срещата на централната банка тази седмица, на която се очаква тя да задържи лихвените проценти, тъй като продължава да дава приоритет на финансовата стабилност.

Въз основа на очакванията си, че тайландската икономика ще нарасне с 2,5% тази година и инфлацията ще остане ниска, Capital Economics очаква централната банка да започне разхлабване на паричната политика от октомври, за да стимулира активността.

„Няма да се изненадаме обаче, ако монетарните власти намалят лихвите тази сряда“, каза Тандон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още