IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бундесбанк не смята, че Германия ще изпадне в рецесия

Ръстът на заплатите, които подлежат на договаряне със синдикатите в Германия, се забавя през второто тримесечие, което развързва ръцете на ЕЦБ за лихвите

15:02 | 20.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Германия не смята, че страната ще пострада от тежък икономически спад въпреки изненадващото свиване на икономиката през второто тримесечие.

„От днешна гледна точка не може да се очаква рецесия в смисъл на значителен, широкообхватен и дълготраен спад на икономическото производство, докато не настъпят нови негативни сътресения“, посочват от Бундесбанк в редовния месечен доклад, публикуван във вторник.

Институцията прогнозира, че производството „леко ще се увеличи“ през третото тримесечие, но признава, че „това означава, че очакваното бавно икономическо възстановяване ще бъде допълнително забавено“, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия неочаквано се понижи с 0,1% между април и юни т.г., което засилва опасенията, че най-голямата икономика в Европа трудно ще преодолее слабостта си и че дори може да изпадне в рецесия.

Страната е изправена пред перспектива за почти никакъв растеж тази година, според анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Бундесбанк вижда повишена вероятност предварителните данни за БВП за второто тримесечие да бъдат ревизирани заради непълните данни за търговията и сектора на услугите, на които се базират експресните оценки.

Ръстът на договорените заплати в цяла Германия се забавя през второто тримесечие на годината, което осигурява известно облекчение за Европейската централна банка (ЕЦБ) и ще подкрепи аргументите за ново намаление на лихвените проценти през септември.

В същия доклад на централната банка на Германия се посочва, че договорените заплати са се повишили с 3,1% през второто тримесечие след ръста от 6,2% през предходните три месеца. Това предполага, че натискът върху инфлацията от трудовите доходи може да продължи да намалява, пише Ройтерс.

В момента пазарите калкулират повече от 90% вероятност за намаление на лихвата с 25 базисни пункта през септември. Тези очаквания се засилват, след като управителят на финландската централна банка Оли Рен коментира, че слабият икономически растеж може да оправдае понижение на лихвените нива през следващия месец.

Бундесбанк предупреждава обаче, че растежът на заплатите все още е бърз и фокусът трябва да се насочи към заплатите без еднократните плащания, защото синдикатите продължават да настояват за големи увеличения. „Повишенията на заплатите за период от дванадесет месеца бяха между 4% и 6% в почти всички сектори, които се съгласиха на нов колективен договор през второто тримесечие“, посочват от банката. „В предстоящите преговори се очертават нови споразумения със силни ръстове“, допълва се в доклада.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн многократно е казвал, че ръстът на заплатите от около 3% би съответствал на темп на инфлация от около 2%, така че може да е оправдано по-нататъшно забавяне на растежа на доходите. Той казва също така, че ограничен период на наваксване на заплатите е оправдан, тъй като работниците са загубили голяма част от реалните си доходи заради инфлацията през последните години.

ЕЦБ предвижда ръст на възнагражденията на служител от средно 4,8% тази година и спад до 3,2% до 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още