IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови мита на Тръмп са призракът, който броди на пазарите

В комбинация с плановете му за ограничаване на имиграцията те могат да вкарат американската икономика в рецесия

17:27 | 19.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

И други икономисти са стигнали до подобни прогнози. Standard Chartered изчисли, че митническите планове на Тръмп ще повишат цените с 1,8% за две години.

Повечето икономисти смятат, че митата ще доведат до бърз скок на потребителските цени, но не и до трайни увеличения. Следователно Федералният резерв може да пренебрегне първоначалното въздействие върху инфлацията - въпреки че някои анализатори смятат, че това може да накара централната банка да забави намаляването на лихвените проценти.

Предишните тарифи на Тръмп имаха микро и макро ефекти върху фондовия пазар.

Неговите заплахи да наложи мита върху мексиканския внос в един момент понижиха акциите на производителите на автомобили с производствени операции отвъд южната граница. В по-общ план анализаторите казаха, че неговите мита са допринесли за спадовете на борсовите индекси през 2018 г., като са създали несигурност относно икономическите перспективи.

Сега Уолстрийт отново разглежда потенциалните печеливши и губещи от намеренията на Тръмп.

Анализатори от Jefferies казаха, че по-високите мита биха могли да помогнат на производители на стомана като Cleveland Cliffs и U.S. Steel, като обезсърчат вноса от чуждестранни конкуренти, като същевременно навредят на вносители като Lululemon Athletica и Best Buy, като свият маржовете им на печалба.

Най-вече обаче широчината и мащабът на митническите предложения на Тръмп карат инвеститорите да се фокусират върху тяхното потенциално цялостно икономическо въздействие.

На хартия митническите планове на Тръмп биха били по-голяма спирачка за икономиката, отколкото плановете на Демократическата партия да позволи на данъчните облекчения за домакинствата с по-високи доходи да изтекат в края на 2025 г., според Wolfe Research. Това е така, защото реалното увеличение на данъците ще бъде по-голямо и защото ще засегне домакинствата с по-ниски и средни доходи, които са по-чувствителни към промените в цените.

Но много инвеститори са скептични, че Тръмп ще повиши митата с толкова, колкото е обещал, и са по-уверени, че ще удължи данъчните облекчения и ще намали регулациите за бизнеса, особено ако републиканците спечелят и мнозинство в Конгреса. Това може да доведе до известно повторение на 2016 г., когато републиканската вълна предизвика голям подем при акциите.

От практическа гледна точка е лесно за един президент да повиши митата.

Той може едностранно да повиши митата върху конкретен внос поради редица причини, включително ако дадена страна нарушава търговските закони на САЩ. В резултат на това повечето анализатори смятат, че Тръмп няма да има големи проблеми с повишаването на митата върху китайския внос, предвид търговските практики на Китай.

Мнозина обаче са скептични, че съществуващото законодателство ще му позволи да въведе всеобхватни мита от 10% без подкрепата на Конгреса. Но Тръмп би могъл да използва подхода на „наводняване на зоната“, прилагайки мита върху вноса от дадени страни, използвайки каквато правна обосновка е най-подходяща за всеки отделен случай, коментира Анди Лапериер, ръководител на анализите за американските политики в Piper Sandler.

Докато някои анализатори смятат, че Тръмп не би направил нещо, за да разстрои сериозно фондовия пазар, други смятат, че хвалбите му за това, че акциите са се представили добре през първия му мандат, са по-скоро опортюнистични, отколкото изявление за приоритети.

Сега Тръмп също така има повече съюзници републиканци, които споделят възгледите му за търговията, което потенциално му дава импулс да отиде по-далеч, отколкото преди.

През евентуален втори мандат „той ще бъде заобиколен от хора, които или са съгласни с него относно митата, или са се примирили с факта, че това е, което той ще направи“, посочва Лапериер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още