IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН: Африка има над 1 трлн. долара суверенен дълг

Повече от една на всеки три страни е във или застрашена от висок риск от дългов стрес, предупреждава представител на организацията

16:29 | 17.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Африканските държави имат над 1 трлн. долара неизплатен държавен дълг, като някои от тях изпитват затруднения да погасяват дължимите плащания. За това предупреди представител на ООН, цитиран от Bloomberg.

Клавър Гатете, изпълнителен секретар на Икономическата комисия за Африка на ООН, заяви, че континентът е изправен пред няколко предизвикателства в сектори като финанси, сигурност и климат.

По думите му повече от една на всеки три страни е във или застрашена от висок риск от дългов стрес. „Това също така се случва и когато дългосрочно концесионно финансиране, официална помощ за развитие и чуждестранни преки инвестиции намаляват“, заяви той пред присъстващите на регионалната среща на Южноафриканската общност за развитие в парламента на Зимбабве.

Африкански държави, включително Гана и Замбия, постигнаха споразумение с притежатели на техен дълг в долари след години на преговори в рамките на Общата рамка на Г-20. В същото време Етиопия планира да поднови преговорите с облигационерите си през идните седмици, след като по-рано миналия месец постигна споразумение с Международния валутен фонд (МВФ).

Гатете също така заяви, че климатичните промени изяждат средно 5% от африканския брутен вътрешен продукт (БВП) всяка година. Миналата година те са стрували на Мозамбик 15% от БВП.

„Затова работим върху африканска позиция за реформиране на международната финансова система, така че нуждите на Африка също да бъдат взети предвид“, каза той, имайки предвид притесненията, че отношението към континента от страна на някои международни финансови институции като МВФ и световната банка не е справедливо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 17.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още