IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските настроения в САЩ отчитат ръст за първи път от пет месеца насам

Докладът на Мичиганския университет показа, че плановете за покупка на стоки за дълготрайна употреба са паднали до най-ниското ниво от края на 2022 г.

19:00 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Настроенията на потребителите в САЩ се повишават в началото на август за първи път от пет месеца поради по-оптимистичните очаквания за техните финанси, тъй като инфлацията се стабилизира, съобщава Bloomberg.

Индексът, измерващ потребителските настроения, се повишава до 67,8 пункта от 66,4 пункта през юли, става ясно от предварителни данни на Мичиганския университет. Медианната оценка на анкетирани от Bloomberg Икономисти беше за 66,9 пункта.

Потребителите очакват цените да се повишат с годишен темп от 2,9% през следващата година, без промяна спрямо предходния месец, показват данните. Те прогнозират, че разходите ще се повишат с 3% през следващите 5 до 10 години.

Повишаването на настроенията е донякъде предизвикано от решението на държавния глава Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, което той обяви през юли. Доверието се възстанови сред демократите, след като вицепрезидентът Камала Харис беше номинирана за наследник на Байдън за изборите от партията.

Проучването показа, че повече потребители вярват, че Харис ще свърши по-добра работа за икономиката. Преди решението на Байдън кандидатът на републиканците Доналд Тръмп беше доста преди него в социологическите проучвания.

Все пак настроенията остават помрачени от по-високите разходи за живот и повишените разходи по заеми. Въпреки че търсенето на домакинствата остава устойчиво, потребителите все повече се обръщат към кредитни карти и прибягват до спестяванията си, за да подкрепят разходите.

Докладът показа, че плановете за покупка на стоки за дълготрайна употреба са паднали до най-ниското си ниво от края на 2022 г.

Все пак очакванията за пазара на труда остават стабилни. Само 35% от анкетираните заявяват, че очакват нивото на безработица да се повиши през следващата година. Делът на потребителите, които очакват спад на лихвите през следващата година, нараства значително.

Индексът на потребителските очаквания се покачи до четиримесечен връх от 72,1 пункта през август. Показателят за текущите условия падна за пети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още