IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фалитите в ЕС през второто тримесечие достигнаха най-високото си ниво от 2018 г. насам

Свива се и нивото на новорегистрираните фирми, но все пак се запазва значително по-високо от отчетеното в периода 2018-2023 г.

16:41 | 16.08.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

През второто тримесечие на 2024 г. броят на декларираните фалити в Европейския съюз (ЕС) се е повишил с 3,1% спрямо предходното тримесечие, съобщават от Евростат. Това е най-високото ниво на декларирани фалити от началото на 2018 г. насам.

Същевременно регистрацията на нови фирми се свива с 2,1% спрямо първото тримесечие. Въпреки отчетения спад нивото на новорегистрираните фирми се запазва значително по-високо от отчетеното в периода между началото на 2018 г. и началото на 2023 г.

Данни за фалити и новорегитрирани фирми в ЕС, източник: Евростат Данни за фалити и новорегитрирани фирми в ЕС, източник: Евростат

Данните показват, че спад на новорегистрираните бизнеси се наблюдава във всички сектори на икономиката. Спрямо предходното тримесечие най-сериозно е свиването в сферата на търговията (4,7%), индустрията (3,6%), образованието и социалните дейности (3,4%). Най-малък спад е отчетен при финансовите дейности (с 0,7%).

Що се отнася до фалитите, тенденцията е различна по сектори. Въпреки че цялостно те се увеличават, нарастването не засяга всички сфери.

В сравнение с периода януари-март намалява броят на фалитите в четири сектора: информация и комуникация (с 4,8%), транспорт (с 1,6%), хотелиерски и ресторантьорски услуги (с 1,1%) и образование и социални дейности (с 1%). От друга страна, се наблюдава увеличение на декларациите за банкрут в секторите на строителството (с 3,8%), финансовите дейности (с 2,6%), търговията (с 2,4%) и в индустрията (с 1,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още