IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Китай предвижда още мерки за растеж, но нищо „драстично“

Регулаторът ще увеличи усилията си за ефективно прилагане на паричните и финансови политики, които бяха въведени по-рано тази година, изтъкна нейният гуверньор

22:30 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на централната банка на Китай обеща по-нататъшни мерки в подкрепа на икономическото възстановяване на страната, като същевременно предупреди, че тя няма да приема „драстични“ стъпки, съобщава Bloomberg.

Китайските държавни медии публикуваха две интервюта с управителя на Народната банка на Китай Пан Гуншън, след като ключови показатели за юли показаха, че икономическият растеж на страната остава слаб. Ръстовете при продажбите на дребно остават мудни, докато растежът на инвестициите отслабна - което подчертава колебливото вътрешно търсене на фона на продължителния спад на жилищния пазар.

Централната банка ще увеличи усилията си за ефективно прилагане на паричните и финансови политики, които бяха въведени по-рано тази година, и ще бъдат направени по-нататъшни стъпки в съответствие с изискванията на Държавния съвет, посочва Пан в интервю за държавната телевизия China Central Television. Той не дава подробности за възможните мерки.

Поддържането на ценовата стабилност и насърчаването на умереното възстановяване на цените са важни съображения, изтъква Пан, в очевидно позоваване на трайните дефлационни рискове. В същото време е важно да се поддържа търпение и стабилност на политиката, както и да „се въздържаме от драстично затягане или драстично облекчаване“, подчерта гуверньорът.

Китайската народна банка постепенно ще намали фокуса си върху количествените цели и ще наблегне повече върху ролята на инструментите за корекция, свързани с цените, като лихвените проценти – обогатявайки своя инструментариум за паричната политика, посочва Пан.

Представителите на регулатора отдавна разчитат на насоки към финансовите институции, за да ускорят или намалят отпускането на кредити като ключов канал за въздействие върху икономиката. Но регулаторът също така от известно време поставя цел за повишаване на значението на лихвените проценти, които са основните инструменти, използвани от централните банки в развитите икономики.

Китайската народна банка ще продължи да залага на поддържаща позиция на паричната политика, добавя Пан. Той също така заяви, че финансовата система на Китай е относително стабилна и че общият риск е намалял значително.

Въпреки че Пан не хвърли много светлина върху политиките, насочени към сектора на недвижимите имоти, той подчертава, че регулаторът предоставя програма за връщане на заеми, за да помогне за финансирането на покупките на непродадени жилища от местните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още