IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият растеж на Швейцария се ускорява, подкрепен от услугите

Силният франк обаче натежава върха част от стабилната швейцарска икономика

11:58 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Икономическата инерция на Швейцария се ускорява повече от очакваното, тъй като силното производство при услугите засенчва проблемите на производителите с износа, съобщава Bloomberg.

Според експресните оценки брутният вътрешен продукт (БВП), коригиран спрямо спортните събития, през второто тримесечие се е увеличил с 0,5% на тримесечна база, съобщи Държавният секретариат по икономическите въпроси в четвъртък. Това е над ръста от 0,3% през предишния период и над медианната оценка от 0,4% в проучване на Bloomberg.

Силният франк натежава върха част от стабилната швейцарска икономика, правейки износа на производителите по-скъп. Търсенето на пазарни убежища миналата седмица засили силата на валутата, карайки индустриалното лоби да призове Швейцарската централна банка да удържи ръста.

Въпреки това главният икономист на Zuercher Kantonalbank Дейвид Мармет подчертава, че франкът постепенно става по-маловажен за швейцарския растеж, тъй като все повече от износа на страната идва от фармацевтичния сектор, който не е чувствителен към валутните движения.

Въпреки вероятно допълнителното поскъпване на валутата Мармет очаква стабилен ръст на икономиката за следващата година. Очакванията на централната банка са за увеличение от около 1% през 2024 г.

„Тъй като икономиката се представя до голяма степен според тенденциите, без признаци за прегряване, а инфлацията е в рамките на целевия диапазон от 0% до 2%, очакваме централната банка да остане фокусирана върху ограничаването на възходящия натиск върху валутата. Очакваме, че тя ще намали още веднъж лихвите, до 1%, през септември“, коментира старши икономистът на Bloomberg Economics Маева Казън.

Заради Олимпийските игри в Париж и Европейското първенство по футбол преди това данните за реалния БВП ще са по-високи от коригираните спрямо спортните събития. Причината е, че от първенствата се възползват организации като Международния олимпийски комитета или УЕФА, които са с централи в Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още