IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Великобритания е нараснала с 0,6% през второто тримесечие

През юни обаче се отчита стагнация

10:09 | 15.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Великобритания е нараснала с 0,6% през второто тримесечие на годината спрямо първото, съобщи Националната статистическа служба в четвъртък, продължавайки предпазливото възстановяване на страната от рецесията.

Данните съвпаднаха с очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, и последваха разширяването с 0,7% през първото тримесечие.

Икономическият растеж през юни не се е променил, отново в съответствие с анкетата на Ройтерс, тъй като активността в доминиращия в Обединеното кралство сектор на услугите е спаднала с 0,1%. През месеца строителната и производствената продукция са нараснали съответно с 0,5% и 0,8%, предаде CNBC.

Британската икономика отбелязва лек, но стабилен растеж почти всеки месец досега през тази година, докато страната излиза от плитка рецесия. През април, когато влажното време потисна продажбите на дребно и строителната продукция, БВП също остана без промяна.

На годишна база икономиката е нараснала с 0,9% през второто тримесечие при прогноза за ръст от 0,8%.

„Тези данни потвърждават, че възстановяването на Обединеното кралство от рецесията е набрало скорост през второто тримесечие, въпреки че стачните действия и влажното време доведоха до спад на активността през юни“, заяви Сурен Тиру, икономически директор в Института на дипломираните експерт-счетоводители в Англия и Уелс.

„Силното второ тримесечие във Великобритания се дължи повече на временната инерция от големия спад на инфлацията напоследък и на стимулирането на потребителските разходи от събития като Европейското първенство по футбол, отколкото на значителното подобрение на основната посока на растежа“, продължи Тиру.

Според него е малко вероятно темпът на растеж да се запази и през второто полугодие на фона на по-слабия ръст на заплатите, високите лихви и предизвикателствата, свързани с предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още