IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската икономика се възстановява благодарение на вътрешното потребление

Брутният вътрешен продукт в Страната на изгряващото слънце е нараснал с 3,1% на годишна база

10:23 | 15.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската икономика е възстановила растежа си през второто тримесечие на годината благодарение на увеличеното частно потребление. Това е знак, че отдавна търсеният от централната банка благоприятен цикъл, свързващ нарастващите доходи с увеличените разходи, може би започва да се проявява, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) в Страната на изгряващото слънце е нараснал с 3,1% на годишна база през трите месеца до края на юни спрямо предходния период, съобщи Службата на кабинета в четвъртък. Показателят надхвърли прогнозата за ръст от 2,3%, след като през първото тримесечие на годината икономиката се сви с ревизираните 2,3 на сто.

Данните от четвъртък показаха, че дългоочакваното възстановяване на личните разходи може би най-накрая е в ход, след като големите компании се съгласиха да предложат най-голямото увеличение на заплатите от повече от три десетилетия, а правителството приложи данъчни отстъпки. До последния период потреблението бе спадало през всяко тримесечие в продължение на една година.

„Потреблението постепенно се възстановява и смятам, че то ще бъде устойчиво до известна степен“, заяви Такеши Минами, икономист в Norinchukin Research Institute. „Вярвам, че компаниите също ще увеличат вътрешните капиталови инвестиции.“

Днешните данни ще бъдат добре дошли за Японската централна банка, която търси доказателства, че повишаването на заплатите ще стимулира личните разходи и ще доведе до стабилна инфлация, обусловена от търсенето. Миналия месец финансовата институция повиши основния си лихвен процент за втори път тази година и представи план за намаляване наполовина на месечните покупки на облигации до първото тримесечие на 2026 г., докато продължава да нормализира политиката си след години на безпрецедентно облекчаване.

Управителят на ЯЦБ Казуо Уеда изтъкна след това заседание, че Управителният съвет ще продължи да повишава разходите по заемите, ако икономическите данни са в съответствие с прогнозите на банката. Очаква се Уеда да се яви пред парламента следващата седмица, за да обясни последното решение и да сподели своите политически перспективи.

„ЯЦБ изразява загриженост за пазарите, но истинското ѝ намерение е да повиши лихвените проценти“, каза още Минами. „Смятам, че тази позиция изобщо не се е променила и тя ще повиши лихвите, когато условията позволят това.“

Докладът за БВП на Япония създава благоприятен фон за правителството точно в момента, когато управляващата Либералнодемократическа партия се готви да избере нов премиер. Фумио Кишида заяви в сряда, че няма да се кандидатира на изборите за лидер на партията следващия месец, което отваря пътя на ЛДП да посочи негов заместник. Новият премиер ще има възможност да свика парламентарни избори, след като подкрепата за Кишида постоянно намаляваше поради разочарованието на избирателите от нарастващите разходи за живот и скандала с политическото финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още