IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият държавен фонд в света постигна печалба от 138 млрд. долара през първото полугодие

Силната възвръщаемост от инвестициите в технологични акции има основен принос за силното представяне на Норвежкия държавен фонд

23:33 | 14.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Огромният Норвежки държавен фонд обяви в сряда печалба от 1,48 трлн. крони (138 млрд. долара) през първото полугодие, която се дължи основно на силната възвръщаемост от инвестициите му в технологични акции, съобщава CNBC.

Фондът, който е най-големият държавен фонд в света, обяви, че има стойност от 17,75 трлн. крони към края на юни.

Общата възвръщаемост на фонда за шестмесечния период е 8,6%, което е с 0,04 процентни пункта по-малко от възвръщаемостта при бенчмарковия му индекс.

Николай Ганген, главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management, заяви, че инвестициите в акции са донесли „много силна“ възвръщаемост през първото полугодие на тази година.

„Резултатът се дължи основно на технологичните акции поради нарасналото търсене на нови решения в изкуствения интелект“, коментира Танген.

Норвежкият държавен фонд заяви, че портфейлът му с акции е донесъл възвръщаемост от 12,5% през първото полугодие, а портфейлът му с активи с фиксирана доходност и нелистнати имоти е отчел малки загуби.

Фондът обяви отрицателна възвръщаемост от 17,7% от портфейла си с нелистната инфраструктура за възобновяема енергия през първите шест месеца на годината. Той съобщи, че по-високите капиталови разходи са засегнали негативно стойността на инвестициите през периода от януари до юни.

В бъдеще Танген очаква фондовите пазари да продължат да растат, както през предходните години.

Той допълни, че голямата несигурност и „напълно различната геополитическа ситуация“ означават, че сега има повече рискове за глобалните фондови пазари.

Норвежкият държавен фонд, който е един от най-големите инвеститори в света, беше създаден през 90-те години на миналия век, за да инвестира излишъка от приходи на петролния газов сектор на страната.

До момента фондът е вложил средства в над 8700 компании в над 70 страни в цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още