IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в САЩ отговори на очакванията, забавяйки се леко през юни

За 12-те месеца до юли индексът на потребителските цени се е увеличил с 2,9%

15:58 | 14.08.24 г.
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Потребителските цени в САЩ са се повишили според очакванията през юли, сочат публикувани в сряда данни. Това оставя без промяна прогнозите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти още на заседанието си през следващия месец, предава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,2% през миналия месец, след като през юни спадна с 0,1%, съобщи Бюрото за трудова статистика към Министерството на труда. За 12-те месеца до юли индексът на потребителските цени се е увеличил с 2,9% след ръст от 3% през юни.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че показателят ще се повиши с 0,2% през месеца и ще нарасне с 3 на сто на годишна база.

Като се изключат волатилните цени на храните и енергоносителите, индексът на потребителските цени е нараснал с 0,2% през юли след повишение с 0,1% през юни. За 12-те месеца до юли основният индекс на потребителските цени се е повишил с 3,2 на сто. Това е най-малкото годишно увеличение от април 2021 г. насам, последвало ръст от 3,3% през юни.

Годишният ръст на потребителските цени в страната се е забавил значително от достигнатия през юни 2022 г. връх от 9,1%, тъй като по-високите разходи по заемите охлаждат търсенето. Макар и все още по-висока, инфлацията се приближава към целта на централната банка на САЩ от 2%.

Друг доклад, оповестен във вторник, показва слабо повишение на производствените цени в САЩ през юли.

Вероятността за намаляване на лихвените проценти на заседанието на Фед на 17-18 септември е между половин процентен пункт и 25 базисни пункта. Икономистите твърдят, че пазарът на труда трябва да се влоши значително, за да може централната банка да намали лихвения процент с цели 50 базисни пункта.

Фед запази референтния си овърнайт лихвен процент в настоящия диапазон от 5,25%-5,50% за една година, като през 2022 г. и 2023 г. го увеличи с 525 базисни точки.

Акциите в САЩ се повишиха до близо двуседмичен връх във вторник, след като по-умерените данни за цените на производител засилиха залозите за понижение на лихвите от страна на Федералния резерв през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още