IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания отново се ускори над целта на АЦБ

Годишната инфлация на цените на услугите се е забавила до 5,2% през юли

09:45 | 14.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията при потребителските цени във Великобритания се е ускорила до 2,2% на годишна база през юли, след като два месеца се задържа на целевата стойност от 2% на Английската централна банка (АЦБ). Все пак увеличението е по-малко от прогнозираното от икономистите, предаде Ройтерс.

На този фон инфлацията при услугите, следена отблизо от представителите на финансовата институция, рязко се е забавила, сочат официални правителствени данни.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че годишният темп на инфлация на потребителските цени ще нарасне до 2,3%.

Когато в началото на този месец АЦБ намали лихвите от 16-годишния им връх от 5,25%, тя очакваше индексът на потребителските цени да се е повишил до 2,4% през юли и да достигне около 2,75% до края на годината, тъй като ефектът от рязкото понижение на цените на енергията през 2023 г. ще отслабне, а след това инфлацията да се върне към 2% през първата половина на 2026 г.

През октомври 2022 г. британската инфлация достигна най-високата си стойност от 41 години -11,1%. Това се случи заради рязкото повишаване на цените на храните и енергията след нахлуването на Русия в Украйна, както и поради недостига на работна ръка и прекъсването на веригата за доставки вследствие на пандемията от Covid-19.

АЦБ остава сравнително фокусирана върху дългосрочния инфлационен натиск, включително цените на услугите и заплатите, както и върху общия застой на пазара на труда.

Данните от сряда показват, че годишната инфлация на цените на услугите се е забавила до 5,2% през юли от 5,7% през юни, което е под прогнозата на анкетата на Ройтерс за 5,5% и е най-ниската стойност от юни 2022 г. насам. Представителите на централната банка предвиждаха спад до 5,6%.

Официалните данни от вторник сочат още, че годишният ръст на заплатите без бонусите се е забавил до най-ниското си ниво от близо две години насам - 5,4%, което съответства на прогнозите на икономистите, но все още е почти два пъти по-високо от темпа, който според АЦБ съответства на запазването на инфлацията на равнище от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още