IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията при цените на едро в САЩ се е ускорила под очакваното

Индексът на цените на производител (PPI) е нараснал с 0,1%

16:19 | 13.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основният измерител на инфлацията при цените на едро се e повишил по-малко от очакваното през юли. Това дава още по-голяма надежда на инвеститорите, че Федералният резерв може да започне да понижава лихвените проценти още през следващия месец, предава CNBC.

Индексът на цените на производител (PPI), който измерва продажните цени, които производителите получават за стоките и услугите, е нараснал с 0,1% през миналия месец, съобщи във вторник Бюрото за трудова статистика към Министерството на труда. Като се изключат волатилните цени на храните и енергоносители, основният индекс на цените на производител се е запазил без промяна.

Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха увеличение от 0,2% както за всички отделни елементи, така и за основния показател.

Допълнителният основен показател, който също така изключва търговските услуги, показа увеличение от 0,3%. На годишна база основният индекс на потребителските цени се увеличава с 2,2%, което е рязък спад спрямо отчетените през юни 2,7%.

Фючърсите на фондовите пазари записаха повишения след новината, а доходността по държавните ценни книжа се понижи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още