IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доверието на германските инвеститори спада до най-ниското ниво от януари насам

Показателят за очакванията, изготвян от института ZEW, се понижава до 19,2 пункта през август

13:06 | 13.08.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Доверието на инвеститорите в германската икономика спада до най-ниското си ниво от януари насам. Това сочат нови данни, цитирани от Bloomberg.

Показателят за очакванията, изготвян от института ZEW, се понижава до 19,2 пункта през август от 41,8 пункта през юли. Това е много под прогнозата за 34 пункта, направена от икономисти в проучване на Bloomberg.

Индексът за текущите условия също се понижава повече от очакваното.

"Икономическите перспективи за Германия се разпадат", посочи в изявление президентът на ZEW Ахим Вамбах. "Вероятно икономическите очаквания все още са повлияни от високата степен на несигурност, която се дължи на неясната парична политика, разочароващите бизнес данни от икономиката на САЩ и нарастващите опасения за ескалация на конфликта в Близкия изток."

Данните, публикувани през последните седмици, обрисуваха мрачна картина за най-голямата икономика в Европа, където производството неочаквано се сви с 0,1% през второто тримесечие, а показанията за активността в частния сектор и бизнес климата през юли не предложиха особена утеха.

Все пак не липсваха и някои позитивни доклади. Миналата седмица стана ясно, че фабричните поръчки и промишленото производство са се увеличили през юни. Но трайно слабият износ подчертава продължаващите производствени проблеми на страната, а фалитите също се увеличават.

Според проучване на Bloomberg, проведено сред икономисти, Германия е изправена пред перспективата за почти нулев икономически растеж през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още