IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията при храните във Великобритания се ускорява за първи път от март 2023 г.

Цените в супермаркетите са се повишили с 1,8%

11:11 | 13.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията при хранителните стоки в Обединеното кралство се е ускорила за първи път от март 2023 г. насам. Това се случва, след като Английската централна банка за първи път намали лихвените проценти от 16-годишния им връх, предава Bloomberg.

Цените в супермаркетите са се повишили с 1,8% през четирите седмици до 4 август спрямо година по-рано, съобщи изследователската компания Kantar във вторник. Това е ускорение спрямо ръста от 1,6% на годишна база през предходния месец.

Резултатите са предизвикателство за новото лейбъристко правителство на Великобритания, чийто министър на финансите Рейчъл Рийвс е натоварена със задачата да съживи икономиката, след като рязко забързалата се инфлация оказа натиск върху сметките на домакинствата.

По-рано този месец Английската централна банка намали лихвите за първи път от 2020 г. насам и даде сигнал за още предстоящи понижения. Очаква се обаче официалните правителствени данни в сряда да покажат, че инфлацията се е ускорила, което вероятно ще накара централните банкери да бъдат предпазливи по отношение на по-нататъшното понижаване на разходите по заемите.

„Макар че цените отново се ускоряват след 17 последователни месеца на спад, това бележи връщане към средната инфлация при хранителните стоки, наблюдавана през петте години преди кризата с разходите за живот“, смята Фрейзър МакКевит, ръководител на отдел "Търговия на дребно и потребителски анализи" в Kantar.

Според него купувачите търсят промоции, за да намалят сметките си за хранителни стоки. Това се случва в момент, в който хората се възползват от конкурентните цени сред производителите на хранителни стоки, борещи се за пазарен дял, като продажбите на Lidl и Aldi нарастват.

J Sainsbury Plc отбеляза най-голямото увеличение на пазарния си дял на годишна база от повече от 27 години насам - с 0,5 процентни пункта през 12-те седмици до 4 август. Това стана за сметка на Asda, чийто пазарен дял спадна с 1,1 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още