IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страховете от просрочие при сметките сред американците нарастват до четиригодишен връх

Очакванията за растеж на разходите на домакинствата падат до най-ниското ниво от над три години

21:00 | 12.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските потребители са все по-загрижени за забавяне при плащането на сметките си, като очакванията за просрочие се повишават до най-високото ниво от началото на пандемията, съобщава Bloomberg.

Вероятността потребителите да пропуснат плащане на минимален дълг през следващите три месеца се повиши до 13,3%, най-високото ниво от април 2020 г., показва проучване на Фед в Ню Йорк, публикувано в понеделник. Този стрес се е увеличил най-много за хората, печелещи под 50 000 долара годишно, и за тези с диплома за средно образование или по-ниско ниво на образование.

Отношението към достъпа до кредити в сравнение с преди година също се влошава, показва проучването, а очакванията за растеж на разходите на домакинствата падат до най-ниското ниво от над три години.

Мненията на работниците за пазара на труда са по-разнопосочни. Въпреки че американците се страхуват по-малко от загуба на работата си и от по-висока безработица през следващата година, потребителите изтъкват, че очакват да им бъде по-трудно да намерят работа, след като останат безработни.

Констатациите са в съответствие с по-широките икономически данни, които показват, че пазарът на труда отслабва и повече потребители изостават с плащанията по дълга. Наемането се забавя през юли, а нивото на безработица се повишава неочаквано до 4,3%, най-високото от близо три години.

Отделен доклад за дълговете и кредитите на домакинствата, публикуван миналата седмица, показа, че делът на салдата по заеми за автомобили и дълговете по кредитни карти, станали наскоро просрочени, е най-високият от поне десетилетие.

Представителите на Фед обръщат повече внимание на заетостта сега, когато инфлацията се е охладила значително и пазарът на труда се смекчава. Те запазиха своя референтен лихвен процент непроменен на последното си заседание, но сигнализираха, че ще започнат да намаляват разходите по заеми още през септември, ако инфлацията продължи да се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още