IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия и Китай се подготвят да се върнат към бартерна търговия

Пекин и Москва сключваха такива сделки по времето на СССР, но после се развиха банковите им системи и търговията се насочи през тях

18:04 | 08.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия и Китай се подготвят да сключват бартерни сделки, за да избегнат санкциите, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници. По този начин ще бъдат ограничени паричните трансакции, които се бавят със седмици заради проверките, налагани заради вторичните санкции от Вашингтон.

Затова в момента за разплащания между двете страни се използват малки китайски регионални банки, които не са част от световната финасова система и дейността им се засича по-трудно от властите. Бартерните схеми обаче ще направят търговията много по-трудна за засичане, отбелязва Ройтерс.

Според източници на агенцията и Китай, и Русия в момента подготвя законодателство в тази насока, което ще касае основно търговията между двете страни.

На първо време през бартери ще минават сделки с хранителни продукти. До този вариант се стига, след като при посещението си в Китай преди няколко месеца руският президент Владимир Путин не е постигнал сделка за търговията, каквато желаеше, твърдят руските източници на Ройтерс.

Според агенцията големите търговски банки в Русия са готови със схемите, но източници в сектора отказват да дадат повече подробности. Официалните институции и в двете страни отказват да отговорят на въпроси, свързани с темата и дали се обсъждат и бартерни договори за суровини. В същото време представители на руската металургия потвърждават, че има разговори за обмяната на суровини срещу китайски машини и оборудване.

Друг начин за избягване на банковите трансфери са дигиталните плащания. Пред Ройтерс обаче представители на руски институции са признали, че процесът по въвеждането им е сложен и ще отнеме време - поне до 2028 година.

Китай и Русия имат опит с бартерната търговия. Китай например сключи такъв договор с Малайзия през 2019 година, по силата на който купуваше палмово масло на обща стойност 150 млн. долара срещу услуги в строителството, суровини и въоръжение.

През 2021 година Иран плати с шамфъстък внос на автомобилни части от Китай на стойност 2 млн. долара.

До 90-те години на миналия век Китай и СССР също сключваха бартери, но тази практика беше забравена в последните години. След това с развитието на банковите системи и в двете държави търговията мина изцяло на банкови разплащания, казват анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още