IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италия удвоява плоския данък за милиардерите

Мярката ще се прилага за хора, които изберат да се установят в страната в бъдеще, и не се отнася за тези, които вече са преместили данъчното си местожителство в Италия

09:44 | 08.08.24 г.
Изглед от Милано. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Изглед от Милано. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Италианското правителство прие решение в сряда, която удвоява на 200 хил. евро на година „плоския данък“, налаган върху доходите в чужбина на богаташи, които прехвърлят местожителството си за данъчни цели в страната, предава Ройтерс.

Благоприятният данъчен режим за богатите нови жители беше въведен от лявоцентристкото правителство през 2017 г. с цел да привлича хора с ултрависоки доходи и да подкрепи вялата икономика на Италия.

Режимът, който според министъра на икономиката Джанкарло Джорджети е довел до 1186 премествания в страната до момента, е следен особено внимателно след решението на Великобритания да прекрати своя столетен режим за неместни жители.

Предишното консервативно правителство на страната реши да отмени режима след април 2025 г.

Джорджети заяви пред репортери, че Италия вече е против идеята страните да се съревновават помежду си в предлагането на „фискални услуги“ на богатите.

„Както казахме на срещите на Г-20 и Г-7, ние сме против впускането в съревнование с другите страни за създаване на данъчни убежища за хора или компании. Страна като Италия, с ограничени фискални възможности, може само да загуби подобно съревнование“, допълни той.

Данъчни консултанти коментират, че се очаква Италия да се превърне в новия дом на много богати британски граждани, стремящи се да опазят богатството си в чужбина от по-високи данъци.

„Работим с много клиенти, които обмислят да се преместят от Великобритания в Италия по данъчни причини“, казва Вито Ди Педе, данъчен консултант в данъчната и правна кантора Studio Rock в Милано.

Решението може да даде малък принос за публичните финанси на Рим, докато премиерът Джорджа Мелони подготвя бюджета за 2025 г., целящ да намали големия фискален дефицит на страната.

Според указа удвояването на плоския данък ще се прилага само за хора, които изберат варианта в бъдеще, и не се отнася за тези, които вече са преместили данъчното си местожителство в Италия.

Една от известните личности, които се възползват от програмата, е португалската футболна звезда Кристиано Роналдо, който стана италиански данъчен жител, когато игра за Ювентус между 2018 и 2021 г.

Според италианската Сметна палата между 2018 и 2022 г. платените данъци по програмата са възлезли на 254 млн. евро.

ЕС критикува мярката като несправедлива и вредна за държавните сметки.

„Данъчните режими за хората с високо нетно богатство на Гърция и Италия са... най-вредните, тъй като предлагат големи изключения за изключително богати хора“, отбеляза Данъчната обсерватория на блока в доклада си за глобалното укриване на данъци тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още