IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще предскаже ли и този път количествената теория на парите рецесия в САЩ?

Федералният резерв е свил паричното предлагане в периода 2022-24 г., като в предните 4 такива случая е настъпвал икономически спад

07:40 | 08.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическият консенсус внезапно се обърна, и то сред всички - от кейнсианските професори до коментаторите на Wall Street. Очакванията им за меко кацане на американската икономика се сринаха, пишат за Wall Street Journal Джон Грийнууд и проф. Стив Ханке, съответно от Johns Hopkins Institute for Applied Economics и Johns Hopkins University (Мериленд).

Непосредственият стимул за промяната и разпродажбите на пазарите на акции беше набор от неблагоприятни данни миналата седмица. Започна се в сряда с по-висок брой молби за обезщетения при безработица, последвани в четвъртък от слаби индекси на мениджърите по доставките в промишлеността и услугите. След това в петък излязоха разочароващи данни за заетостта и по-висока от очакваната цифра за безработицата (4,3% - бел. прев.)

За да обяснят защо консенсусът се промени толкова бързо, икономическите коментатори и пресата се хванаха за правилото на Сам. Този инструмент, създаден от икономистката Клодия Сам, свързва увеличаването на безработицата с началото на рецесия. Според нейния анализ на исторически данни, ако нивото на безработица се покачи с половин процентен пункт или повече спрямо най-ниското ниво през предходните 12 месеца, значи сме в началните месеци на рецесия.

Този индекс е предрекъл всички рецесии от 1953 г. насам, но Сам правилно подчертава, че правилото е само емпирична закономерност, а не теория. От януари нивото на безработица се е повишило от 3,7% (дъното за последните 12 месеца) на 4,3%, изпълнявайки критерия за 0,5-пунктово увеличение. Това предполага, че икономиката може вече да е в рецесия.

Федералният резерв не подсказа с нищо за това миналата седмица. В сряда Фед запази основната си лихва в диапазона 5,25-5,50%. Председателят Джером Пауъл и неговите колеги настояват, че се водят от данните. Докато те не им дадат увереност, че инфлацията ще остане ниска или докато целта им за пълна заетост не бъде застрашена, те няма да намалят лихвите. Тъй като знаем, че промените в монетарната политика действат с голямо закъснение върху инфлацията или безработицата, зависимият от данните Фед винаги ще изостава от събитията.

За да ги изпреварва, централната банка трябва да основава своите решения на количествената теория на парите, модел, който позволява надеждни прогнози за курса на икономиката и инфлацията през следващите две години. Единствените хора, които успешно са прогнозирали инфлацията почти две години преди нейния пик - както по отношение на настъпването, така и по отношение на мащаба – са монетарните икономисти.

Повече от година те предупреждават, че икономиката вероятно ще навлезе в рецесия тази година. Причината е, че Федералният резерв е ограничил прекалено ръста на паричното предлагане между 2022 г. и 2024 г. Обемът му сега е по-нисък, отколкото беше през юли 2022 г. От създаването на Фед през 1913 г. такива свивания са настъпвали само в четири случая: през 1920-22, 1929-33, 1937-38 и 1948-49 г. Вторият период доведе до Голямата депресия, а рецесии последваха останалите три, завършват учените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още