IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските гиганти от Starbucks до General Mills имат голям проблем с продажбите - Китай

Американските компании в областта на потребителските стоки съобщават за спад на продажбите си в страната, изключение са брандовете за обувки

19:19 | 07.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основна тема, която се очертава в новата порция корпоративни отчети на компаниите в САЩ, е спънката от китайския пазар, пише CNBC.

Китайската икономика – дом на над четири пъти по-голямо население от това на САЩ, привлича мултинационални корпорации от десетилетия предвид големия си и бързо растящ пазар. Но по-бавният растеж и силната местна конкуренция на фона на напрежението със САЩ сега натежават върху корпоративните отчети.

„Нагласите на потребителите в Китай са много слаби“, коментира президентът и главен изпълнителен директор на McDonald’s Кристофър Кемпчински за тримесечието, което приключи до 30 юни.

„Виждате както в нашата индустрия, така и в широка гама от потребителски индустрии, че потребителите търсят все повече изгодни сделки“, допълва той.

McDonald’s съобщи, че продажбите на пазарите ѝ с международен лиценз са намалели с 1,3% на годишна база. Това подразделение включва Китай, за който компанията съобщи, че продажбите са спаднали, без да конкретизира с колко.

Китайските компании също изпитват затруднения. На национално ниво продажбите на дребно са се увеличили само с 2% през юни спрямо година по-рано.

На фондовия пазар в континенталната част на Китай печалбите вероятно са достигнали дъно през първото тримесечие и може да се възстановят леко през второто полугодие на тази година, коментира Лей Мън, стратег за Китай в UBS Securities, в бележка от 23 юли.

Редица американски гиганти в сектора на потребителските стоки, също отчетоха низходящата тенденция в новите си финансови резултати.

Apple съобщи, че продажбите в Голям Китай са намалели с 6,5% на годишна база през тримесечието до 29 юни. Johnson and Johnson посочи, че Китай е „много волатилен пазар“ и голям бизнес сегмент, който се е представил под очакванията.

След „силно начало“ на годината ръководителят на General Mills Кофи Брус заяви, че през тримесечието до 26 май „нагласите на потребителите наистина се влошиха“, като са намалили трафика в обектите ѝ. Органичните продажби на компанията в Китай са намалели двуцифрено през тримесечието.

Регионалните резултати засягат и по-дългосрочните перспективи пред корпорациите.

В Китай „не очакваме връщане към двуцифрения растеж, който видяхме преди Covid“, заяви главният финансов директор на Procter and Gamble Андре Шултен. Компанията съобщи, че продажбите в Китай за тримесечието до края на юни са намалели с 9%. Въпреки намаляващата раждаемост в Китай той счита, че компанията е успяла да увеличи продажбите си на продукти за грижи за бебето с 6% и да разшири пазарния си дял благодарение на стратегията за локализация.

Операторът на хотели Marriott International понижи прогнозите си за приходи от налична стая за годината до ръст от 3%-4%, главно поради очакванията, че продажбите в Китай ще останат слаби, както и поради по-слабото представяне в САЩ и Канада.

Приходите от налична стая на Marriott за Китай са намалели с около 4% през тримесечието до 30 юни, засегнати от избора на китайците да пътуват в чужбина наред с по-слабото от очакванията възстановяване на страната.

Но компанията отбеляза, че е започнала рекорден брой проекти през първото полугодие в Китай. McDonald’s също заяви, че цели да открива 1000 нови обекта в Китай на година.

Domino’s съобщи, че операторът му за Китай DPC Dash цели да има 1000 обекта в страната до края на годината. Миналата седмица DPC Dash съобщи, че има малко над 900 обекта към края на юни и че очаква ръстът на приходите през първото полугодие да достигне поне 45% до 2 млрд. юана (280 млн. долара).

Coca-Cola отбеляза „вяло“ доверие на потребителите в Китай, където обемите са намалели за разлика от растежа в Югоизточна Азия, Япония и Южна Корея. Нетните оперативни приходи в Азиатско-Тихоокеанския регион са спаднали с 4% на годишна база зо 1,51 млрд. долара в тримесечието до 28 юни.

„Има общо макроикономическо забавяне, докато икономиката като цяло преминава през известни структурни проблеми около имотите, ценообразуването и т. н.“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Coca-Cola Джеймс Куинси при представянето на отчета на компанията.

Но той отдаде спада на обемите в Китай изцяло на прехода на компанията от нерентабилни продукти за вода в страната към газирана вода, сокове и чайове. „Мисля, че обемът при продажбите на газирана вода е леко положителен в Китай“, отбеляза Куинси.

Необходимостта да се приспособят към нов микс от продукти и промоции беше лайтмотив в отчетите на американските компании. „През миналата година продължихме да се сблъскваме с по-прездпазливи разходи на потребителите и засилена конкуренция“, заяви главният изпълнителен директор на Starbucks Лаксман Нарасимхан при представянето на отчета на компанията. „Безпрецедентното разширяване на мрежата от обекти и ценовата война в масовия сегмент нарушават значително оперативната среда“, допълва той.

Starbucks съобщи, че продажбите ѝ в съществуващи обекти в Китай са намалели с 14% през тримесечието до 30 юни, значително повече от свиването с 2% в САЩ. Китайският конкурент Luckin Coffee, чиито напитки може да струват наполовина спрямо цената в Starbucks, обяви спад на приходите от продажби в съществуващи обекти с 20,9% за тримесечието до 30 юни. Компанията има над 13 хил. обекта предимно в Китай.

Starbucks съобщи, че приходите от нейните 7306 обекта в Китай са намалели с 11% до 733,8 млн. долара през същото тримесечие. И двете компании трябва да се борят с много конкуренти в Китай – от Cotti Coffee в ниския сегмент до Peet’s във високия. В единствените публични документи относно представянето на китайския бизнес на Peet’s се казва, че тя е постигнала „силен двуцифрен ръст на органичните продажби“ през първото полугодие.

Не всички големи брандове за потребителски стоки съобщават за такива затруднения. Canada Goose обяви, че продажбите ѝ за Китай са нараснали с 12,3% до 21,9 млн. канадски долара (15,8 млн. щатски долара) през тримесечието до 30 юни. Марките спортни обувки също съобщиха за растеж в Китай, но предупредиха за забавяне в бъдеще.

Nike отчете годишен ръст от 7% на приходите си в Китай, който съставлява близо 15% от бизнеса ѝ, за тримесечието до 31 май. „Макар че перспективите ни в краткосрочен план отслабват, оставаме уверени в конкурентната позиция на Nike в Китай в дългосрочен план“, коментира Матю Френд, главен финансов директор и изпълнителен вицепрезидент на компанията.

Adidas обяви ръст от 9% на приходите в Китай за тримесечието до 30 юни. Регионът съставлява около 14% от общите нетни приходи на компанията.

Главният изпълнителен директор Бьорн Гулден заяви при представянето на отчета, че Adidas взема всеки месец пазарен дял в Китай, но местните марки създават ожесточена конкуренция. „Много от тях са производители, които след това веднага продават продуктите си в собствени магазини“, отбеляза той. „Затова скоростта, която имат, и цената, която предлагат на потребителите, са различни, отколкото по-рано. И се опитваме да се приспособим към това“, коментира Гулден.

Skechers обяви годишен ръст от 3,4% в Китай за трите месеца до 30 юни. „Продължаваме да смятаме, че Китай е напът да се възстанови“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Джон Вандемор при представянето на отчета. „Очакваме по-добро второ полугодие от това, което видяхме до момента, но наблюдаваме нещата внимателно“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още