IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неочаквано забавяне на износа на Китай буди нови тревоги

Вносът нараства, надминавайки очакванията на анализаторите

10:14 | 07.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на китайския износ неочаквано се е забавил през юли. Това е сигнал за охлаждане на световното търсене, което подкрепяше растежа на втората по големина икономика в света, предаде Bloomberg.

По данни на митническата администрация от сряда износът се е увеличил със 7% през юли в доларово изражение спрямо предходната година, което не отговаря на прогнозата на икономистите за ръст от 9,5%. Същевременно вносът надхвърля очакванията, нараствайки със 7,2% и намалявайки търговския излишък до 84,65 млрд. долара спрямо предходния месец.

Свиването на износа предполага забавяне на глобалното търсене, което тази година оказваше ключова подкрепа за китайската икономика, след като местните потребители затегнаха разходите си. Това застрашава перспективите за растеж през останалата част от тази година, след като през периода април-юни икономиката на Поднебесната империя нарасна с най-бавния си темп от пет тримесечия насам.

Износът на Китай неочаквано се е забавил през юли. Изображение: Bloomberg Износът на Китай неочаквано се е забавил през юли. Изображение: Bloomberg

"Съдейки по настоящата ситуация, външното търсене отслабва", посочва Син Джаопън, старши стратег за Китай в Australia & New Zealand Banking Group. "Въпреки че в сектора на електрониката динамиката все още е силна, охлаждането на цялостната производствена дейност определено ще се отрази на търговията."

Износът за Япония, Великобритания, Русия и Австралия се е свил през юли, обръщайки тенденцията на нарастване през предходния месец, докато спадът на доставките за Сингапур се е задълбочил.

Спадът на експортните цени, който се задържа от средата на 2023 г., вероятно също е допринесъл за забавянето на доставките в чужбина. Capital Economics изчислява, че обемът на износа леко се е понижил през юли, но е останал близо до рекордните стойности, след като са отчетени промените в експортните цени и сезонността.

Макар че рязкото нарастване на вноса може да смекчи някои опасения относно слабото вътрешно търсене, експанзията отчасти е обусловена от краткосрочни фактори.

Син заяви, че производителите на полупроводници вероятно са побързали да увеличат поръчките си за оборудване на фона на потенциалното затягане на ограниченията на САЩ върху износа на чипове, което е довело до ръст от 15% на вноса на продукти през юли спрямо предходната година. Вносът на суров петрол също е нараснал с 8%, след като правителството поднови на страната квотите за внос на компаниите за втората половина на тази година.

Неотдавнашният призив на властите за по-бързо използване на държавните облигации в подкрепа на инфраструктурните разходи може да стимулира строителната активност и да повиши търсенето на промишлени стоки, пише Джъчун Хуан, икономист за Китай в Capital Economics.

Втората по големина икономика в света започва неравномерно втората половина на годината след рязко забавяне, тъй като слабото вътрешно търсене и продължителният спад в жилищния сектор засенчват бума в износа. Междувременно перспективите пред търговията могат да се влошат, тъй като напрежението в отношенията с Европа и САЩ се засилва заради рязкото увеличаване на китайските продажби в чужбина.

Търговският излишък на Пекин, който през юни достигна рекордните 99 млрд. долара, стресна търговските партньори на страната, които се опитват да защитят националните си индустрии с мита. Показателят за новите поръчки за износ в официалния индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността на Китай показва свиване за трети пореден месец през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 25 минути
Тревога?!?! Аз не се тревожа, а ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още