IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай намали вноса на петрол до двугодишно дъно

Вносът на суровини като цяло остава без сериозна промяна

09:47 | 07.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вносът на петрол в Китай през юли достига 42,34 млн. тона, или 9,97 млн. барела на ден, сочат данните на митническите власти в страната. Според изчисленията на Ройтерс това е най-ниското ниво от септември 2022 година.

Статистиката показва, че спрямо юни вносът на петрол в най-големия купувач на суровината в световен мащаб намалява с 12% на месечна и с 3% на годишна база. Основната причина е свитото търсене на горива. Според данните част от доставките са насочени към петролни складове, които има правителствени поръчки, но обемите не са толкова големи.

Финансовото състояние на рафинериите в страната не е много добро на фона на високите цени на петрола през предходните месеци, а заради липсата на търсене цената на горивата е ниска. По данни на китайските анализатори от Oilchem съоръженията работят на 56,1% от капацитета си, което е най-ниското ниво за последните три години, и намалява с 7,3 пункта спрямо година по-рано.

За първите седем месеца на 2024 година Китай е внесъл 317,8 млн. тона петрол, или 10,9 млн. барела на ден, което представлява спад от 2,4 на сто.

Митническите власти съобщават за ръст на доставките на природен газ - 10,86 млн. тона, което значи, че от началото на годината до края на юли Китай е купил 75,44 млн. тона.

Но като цяло вносът на суровини е разочароващ, отбелязва колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел. През юли доставките на желязна руда, въглища и мед остават относително стабилни. В Китай влизат 3/4 от глобалните доставки на желязна руда и през юли вносът достига 102,87 млн. тона, или ръст от 5% спрямо юни. По-слабото търсене намалява цената на суровината - на борсата в Сингапур през януари търговията се извършваше при над 143 долара за тон, а във вторник (6 август) търговията затвори при цена от 102,66 долара за тон.

Вносът на мед достига 438 хил. тона, или съвсем малко повече от доставките през юни - 436 хил. тона. По отношение на вноса на въглища няма промяна спрямо юни - 1,49 млн. тона на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Алехандро
преди 2 часа
Ми, сдорова! Бяхме го предсказали! Все повече западни компании местят производствени бази на Запад - Европа, Мехико, САЩ, Канада, Острова, за да защитят производствените и логистични вериги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още