IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският дефицит на САЩ е намалял за първи път от три месеца

Разликата в търговията със стоки и услуги се е свила с 2,5% спрямо предходния месец

17:18 | 06.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският дефицит на САЩ е намалял през юни за първи път от три месеца, тъй като стойността на износа на стоки и услуги е нараснала най-силно от началото на тази година, предаде Bloomberg.

Разликата в търговията със стоки и услуги се е свила с 2,5% спрямо предходния месец до 73,1 млрд. долара, сочат данни на Министерството на търговията от вторник. Прогнозата на икономистите в анкета на Bloomberg сочеше недостиг от 72,5 млрд. долара.

Стойността на износа се е повишила с 1,5%, а вносът - с 0,6%. Данните не са коригирани спрямо инфлацията.

Резултатите от проучването на Института за управление на доставките (ISM) очертават смесена картина на търговията през юли. Индексът за износа на производителите се е свил за втори месец, докато бизнесът на доставчиците на услуги в чужбина е нараснал стабилно.

На коригирана спрямо инфлацията база дефицитът в търговията със стоки се е свил до 91,4 млрд. долара през юни.

Нарастването на износа на стоки е широкообхватно и включва увеличение на изходящите доставки на търговски самолети, природен газ и други петролни продукти и моторни превозни средства. Вносът е стимулиран от ръста при фармацевтичните продукти и капиталовите стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още