IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството в областта на бизнес услугите расте на годишна база през май

Спад от 0,4% обаче се наблюдава спрямо предходния месец, като най-значим е в сферата на недвижимите имоти

11:44 | 06.08.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Индексът на производството в областта на бизнес услугите намалява с 0,4% през май спрямо предходния месец, показват предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ.

Забавянето се случва след два поредни месеца на слаб растеж – с 0,3% през март и 1,5% през април. Спрямо същия месец на 2023 г. е регистрирано нарастване с 3,5%.

На месечна база увеличение през май спрямо предходния месец е регистрирано в секторите: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 1,9%, и „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 0,2%. Намаление се наблюдава в секторите: „Операции с недвижими имоти“ – с 3,2%, „Транспорт, складиране и пощи“ – с 2,9%, „Административни и спомагателни дейности“ – с 1,4%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 0,6%.

Най-значим е ръстът при създаването и разпространението на информация и творчески продукти и на годишна база – с 14,1%. Увеличение се наблюдава още в секторите, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 11,4%, и „Транспорт, складиране и пощи“ – с 2,3%. Намаление е регистрирано в секторите „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 10,9%, „Административни и спомагателни дейности“, и „Операции с недвижими имоти“ – с по 5,6%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

По отношение на създаването и разпространението на творческа продукция най-голям ръст през май (4,8%) се отчита при издателската дейност, която регистрира два поредни месеца на спадове през март и април (съответно с 3,9% и 0,1%). За нарастването на годишна база най-голяма роля имат далекосъобщенията и дейностите в областта на информационните технологии (съответно с 13,65 и 17,3% спрямо май 2023 г.), като при тях се наблюдава стабилен темп на нарастване от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още